Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hygiëne en bundeling essentieel voor grafdelvers

Voor 'oloman' zijn hygiëne en bundeling essentieel

01/05/2019 03:37 Error parsing XSLT file: \xslt\artikelAuteur.xslt

Hygiëne en samenbundeling essentieel

 

PARAMARIBO - “Mi gro kon na Para. Mi sabi ala sani fu beri. 'Oloman', afleggen: ala sani mi gro kon nanga en. Ik heb het gedaan voor mijn eigen vader, dus mi sabi a belang fu a wroko”, stelt Harold Posetiko. De voorzitter van de Federatie Javanisme Suriname was als 'gran brada' of hoofdaflegger een van de inleiders op de tweede dag ter ere van de 'oloman' oftewel grafdelvers.

Deze dag is vorig jaar ingesteld op voorstel van Irmgard Lynch. Zij en Posetiko stelden de grafdelvers zondag voor om zich te bundelen in een federatie zodat dingen georganiseerder kunnen gebeuren. Zij riepen hen ook op om zich te melden bij hun arts om bepaalde spuitjes te nemen die hen zullen beschermen tegen de risico's van het vak.

De dag werd geleid door MC Obed Kanape en werd geopend met een gebed door okomfo fu kondre Dorenia Babel. Na samenzang waren er diverse korte inleidingen. "Ik weet wat het is om een graf te delven in de regen. En dan ligt er daarnaast een vers graf, niet in een kelder", vertelde Posetiko uit eigen ervaring.

"Dan zie je het zwarte water - dus lijkvocht - gewoon komen in het graf dat jij bezig bent te delven. Of terwijl je bezig bent water uit een graf te putten gaat het steeds harder regenen en dan staat de familie te wachten", aldus de gran brada.

In het begin van zijn inleiding gaf hij aan dat hij de groep wil helpen om een federatie of vereniging te vormen. "Ik ben Javaan maar ik zie mijzelf eerst als Surinamer en ik wil u helpen om te komen waar wij nu zijn als Javanisten. Erkend door de overheid met een eigen organisatie met eigen structuren."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina