Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenkring komt met medicatiepaspoort

Consumentenkring lanceert medicatiepaspoort

30/04/2019 06:04 - Gilliamo Orban

Consumentenkring-voorzitter Albert Alleyne is de bedenker van het ‘medicatiepaspoort’.

Consumentenkring-voorzitter Albert Alleyne is de bedenker van het ‘medicatiepaspoort’. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Consumentenkring heeft maandag het ‘medicatiepaspoort’ gelanceerd. “Daarin staat niet alleen welke medicijnen de houder inneemt, maar er kan ook worden aangegeven of de persoon een chronische ziekte of allergie heeft”, licht voorzitter Albert Alleyne toe.

De launch gebeurde tijdens een vergadering van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) in de zaal van de Katholieke Onderwijzers Bond aan de Burenstraat. Met een medicatiepaspoort kunnen personen aan hulpverleners beter inzicht verschaffen over hun gezondheidstoestand. Hierdoor wordt onder andere voorkomen dat mensen onnodige medicatie innemen. Hiervan is Alleyne heilig overtuigd.

Hij is de ontwerper van het medicatiepaspoort, dat gevouwen is in pinpasformaat en daardoor makkelijk past in de portemonnee. Alleyne heeft eens meegemaakt hoe een oude vrouw werd afgesnauwd door een gezondheidsmedewerker van het Academisch Ziekenhuis, omdat ze niet kon aangeven welke medicatie ze gebruikte. "Zelf ken ik ook niet alle namen van de medicijnen die ik gebruik en hoe zou die vrouw uit Saramacca, die nauwelijks Nederlands praat, dat wel kunnen."

Iemand die beschikt over een medicatiepaspoort hoeft niet veel uit te leggen bij onder andere de Spoedeisende Hulp. Men hoeft het slechts te overhandigen aan de gezondheidsmedewerker. "Als je meerdere allergieën hebt, kan je dat schrijven bij bijzondere opmerkingen. Het paspoort is hierdoor een lifesaver", stelt Alleyne.

Hij adviseert de mensen om het medicatiepaspoort te laten invullen door de arts of diens assistent. De bedoeling is dat iedereen in de samenleving een medicatiepaspoort heeft. De distributie moet wordt nog opgezet; de medicatiepaspoorten zullen tegen een klein bedrag verkrijgbaar zijn op verschillende locaties waaronder de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina