Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Een enkeling hoeft geen drenkeling te zijn’

‘Een enkeling hoeft geen drenkeling te zijn’

29/04/2019 04:07 - Merredith Bruce

Palu-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte  wil geen tweede termijn.

Palu-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte wil geen tweede termijn. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Palu-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte ziet een tweede termijn in het parlement niet zitten. Hij wil op een andere manier zijn bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Coronie, het district dat hij namens de partij vertegenwoordigt in het parlement.

Gonsalves Jardin de Ponte werd op 3 mei 2016 toegelaten tot het parlement en volgde daarmee partijgenoot Anton Paal op, die de politiek vaarwel zei. Bij die gelegenheid heeft DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons het nieuwe assembleelid voorgehouden, dat het werk "veel, zwaar en lichtelijk ondankbaar" is.

Dat het alles behalve gemakkelijk zou zijn, had Gonsalves zelf wel verwacht. Maar de Coroniaan 'in hart en nieren' heeft alles er voor over om zijn district te helpen ontwikkelen, dus ging hij ervoor. "Want je wordt gekozen met de bedoeling dat je voor de gemeenschap gaat werken." Dat de partij niet in de coalitiebanken zit, maakt het echter moeilijk om zaken te kunnen realiseren voor het district. Maar nog veel meer, omdat medewerking vanuit de gemeenschap ontbreekt. "De mensen zijn niet bereid om de handen uit de mouwen te steken." 

Er worden landbouwprojecten in het district uitgevoerd. Echter, die lopen uit op niets omdat er geen sprake is van discipline en samenwerking, constateert Gonsalves Jardin de Ponte. "Veel projecten bloeden dood, het lijkt alsof er van gezamenlijke inspanning niets terechtkomt. Samenwerking is een probleem hier."

Vóór zijn parlementariërschap was Gonsalves Jardin de Ponte bezig met een leguanenproject in het district. Hij besloot het project te parkeren, deels omdat er veel geld nodig was en dat ontbrak. Maar ook hier bleef het allerbelangrijkste uit: ondersteuning vanuit de gemeenschap. De startende ondernemer besloot zich daarom toe te leggen op de teelt van kokos en zuurzak. 

Hij stelt dat de kokossector niet tot bloei komt, omdat men niet is gaan verduurzamen. De gemeenschap heeft voorbeeldfiguren nodig om te laten zien dat Coronie als agrarisch district enorme potentie heeft. "We moeten mensen hebben hier die aan de weg timmeren, zodat de gemeenschap gemotiveerd kan raken. Ik wil laten zien dat een enkeling geen drenkeling hoeft te zijn. Nu zit ik in de oogstperiode", deelt hij vol trots mee. Op deze manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het district, spreekt hem meer aan.

De parlementariër vindt dat de politiek het district "vernietigt". Hij verwijst naar de samenwerking die er destijds was tussen de NDP en de Palu. "Op een gegeven moment kwam die samenwerking op losse schroeven te staan. In een kleine gemeenschap gaat dat averechts werken."

Gonsalves Jardin de Ponte constateert een "vijandige" houding tussen deze twee partrijen. Algemeen stelt hij dat partijen elk hun voordeel proberen te slaan in het district, maar de gemeenschap is uiteindelijk de grote verliezer. "Daarom zeg ik: 'de politiek vernietigt Coronie verder'." Gonsalves Jardin de Ponte blijft wel politiek actief, maar meer op de achtergrond. "Ik zal meehelpen om de zetel van de partij te behouden in het district."

Palu-voorzitter Jim Hok wil zich voorlopig niet uitlaten over het standpunt van zijn parlementariër, omdat dit niet officieel is meegedeeld aan de partij. "Hij heeft wel vaker aangehaald dat hij geen tweede termijn ambieert." Het standpunt zou formeel op een bestuursvergadering naar voren gebracht moeten worden, meent Hok.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina