Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Witte donderdag, instelling van het broodbreken

Witte donderdag, instelling van het broodbreken

19/04/2019 16:11 - Tascha Samuel

Pater Guillaume Woei A Jin (r) wast de voet van een dopeling in de Heilige Familie-parochie.

Pater Guillaume Woei A Jin (r) wast de voet van een dopeling in de Heilige Familie-parochie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In de Heilige Familie-parochie werd tijdens de 'Witte Donderdag'-voering de essentie uitgelegd van het broodbreken, de basis van de eucharistieviering. In de katholieke kerk hoort bij elke dienst deze ceremonie waarbij de gelovigen die al zijn gedoopt en weten dat hun hart rein is, de hostie – het lichaam van Christus - in ontvangst mogen nemen. Dit is het nieuwe verbond in het bloed van Christus.

Pater Guillaume Woei A Jin gaf op luchtige, humoristische wijze de diepgang van deze bijzondere dag aan. De dag voordat Jezus werd gekruisigd nam hij zij discipelen, waste hen de voeten - als betoon van dienstbaarheid, nederigheid en offervaardigheid - en brak daarna het brood en dronk de wijn met hen. Daarbij gaf hij hen aan dat zij dit telkens moesten doen als ze bij elkaar kwamen ter nagedachtenis van het nieuwe verbond in Hem met God.

Na specifieke ceremonies waaronder het bewieroken van het altaar en de hostie, werden de voeten van zeven dopelingen en vijf parochieleden gewassen door de pater. Het wassen bezegelde hij met een kus om de liefde en toewijding van hem als dienaar naar de gelovigen te benadrukken. Daarna werd de hostie uitgedeeld en was de dienst afgelopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina