Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Draagvlak hoger beroep belasting rij- en voertuigen’

‘Genoeg draagvlak hoger beroep belasting rij- en voertuigen’

18/04/2019 08:14 - Merredith Bruce

‘Genoeg draagvlak hoger beroep belasting rij- en voertuigen’

 

PARAMARIBO - De stichting Centre For Public Affairs Suriname voelt zich gesterkt om in hoger beroep te gaan tegen de wet Rij- en Voertuigenbelasting. Volgens vertegenwoordiger Anand Biharie is hiervoor voldoende draagvlak vanuit de samenleving. Zijn overtuiging is gebaseerd op een Facebookpoll die de stichting de afgelopen week heeft gehouden. Het verzoek voor hoger beroep is ingediend bij het Hof, dat dit op 10 april heeft betekend aan de Staat.

Aan de mensen werd gevraagd of zij voorstander waren van hoger beroep. Hierop hebben 2002 personen positief gereageerd, zegt Biharie. "En dat in vier dagen tijd; donderdag tot en met zondag. Ruim driehonderdduizend Surinamers gebruiken Facebook. Dus wat mij betreft, als je dat kanaal bewandelt, dan benader je best wel een representatief oordeel."

Facebook is een mondiaal open platform. Op de vraag hoe de stichting de zekerheid heeft dat deze ruim tweeduizend personen allen ingezetenen zijn, reageert Biharie: "Dat is zo, dat kunnen we helaas niet meten." Hij baseert zijn overtuiging voor genoeg draagvlak echter ook op het aantal bezwaarschriften dat landelijk is ingediend bij de stichting.

"We hebben twintigduizend verzoekschriften op een bevolking van ruim zeshonderdduizend mensen. Dan is dat een indicatie dat er sprake is van een maatschappelijke beroering en dat had de rechter moeten laten meewegen", zegt de jurist met stemverheffing.

De rechter heeft de vordering om de rechtswerking van de wet te schorsen, op 28 maart afgewezen. De stichting vindt dat de wet de beschermde belangen van de burger aantast, omdat hiermee nog meer druk wordt gelegd op onder meer het inkomen. Biharie liet het hoofd niet hangen en besloot al gauw om hoger beroep aan te tekenen.

Hij leeft in de vaste overtuiging dat hij deze keer gelijk krijgt en geeft daarvoor een ietwat technische uitleg. Het komt erop neer dat de rechter een "schoonheidsfoutje" heeft gemaakt; het zou gaan om een niet te verwaarlozen detail. "De rechter en ik verschillen van mening over de zinnen 'niet verenigbaar met' (de beschermde belangen van de burger,…red.) en 'in strijd met'. Die zijn volgens de jurisprudentie synoniemen van elkaar, maar dat vindt de rechter niet."

Volgens de jurist hangt de afwijzing van zijn vordering door de rechter samen met dit interpretatieverschil. Zonder al zijn kruit te verschieten, zegt hij dat hij met dit gegeven ernstig rekening houdt tijdens het hoger beroep.

Biharie gaat ervan uit dat het maanden tot zelfs een jaar kan duren voordat de zaak in behandeling wordt genomen. Maar dat maakt zijn vastberadenheid er niet minder op. "Ik houd niet van domme dingen doen. Heb ik ook nooit gedaan. Ik ben niet zomaar aan iets begonnen. Wees ervan overtuigd dat het gelijk aan mijn zijde zal zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina