Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Dodelijke mishandeling Hazard staat niet op zich’

‘Dodelijke mishandeling Hazard staat niet op zich’

18/04/2019 18:17 - Naomi Hoever

‘Dodelijke mishandeling Hazard staat niet op zich’

Foto: Beta Debidien  

PARAMARIBO - De mishandeling van Dion Griffith waarbij hij dood is aangetroffen in zijn cel in het huis van Bewaring Hazard te Nickerie, had voorkomen kunnen worden. De situatie zoals het zich voltrekt in de verschillende huizen van bewaring heeft een diepere achtergrond. Zo stelt Gustaaf Gallant, voorzitter van de Bond Penitentiaire Ambtenaren Suriname (BPAS). Veel heeft volgens hem te maken met de strijd voor een volwaardig korps.

De gedetineerde zou zijn doodgeslagen na zijn ontvluchting. Dat negentien penitentiaire ambtenaren (pa's) als verdachte in verzekering zijn gesteld, noemt de bondsman een zeer onsmakelijke zaak. Het is de eerste keer sinds het bestaan van de dienst dat zoveel cipiers in één keer opgesloten worden. "Ik ben nog steeds geschokt over het gebeuren. Dit is niet bevorderlijk voor het imago van het korps."

Dat een gedetineerde kans zag te ontvluchten, heeft naar zeggen van Gallant met een algemene bezettingsprobleem van de dienst te maken. Voorts stelt hij ter discussie de wijze waarop er leiding wordt gegeven aan de verschillende strafinrichtingen.

Hij voert aan dat de ingesloten leidinggevende van Hazard geen penitentiaire ambtenaar is maar iemand met een militaire achtergrond. Zaken naar ondergeschikten werden gecommandeerd en opgelegd. Vandaar dat de BPAS zich vanaf 1998 sterk maakt voor onder meer uniformiteit van regels.

Gallant heeft er geen woorden voor dat personen van buiten de dienst leiding komen geven. "Het gebeurt niet bij de politie, het gebeurt niet bij de militairen, het gebeurt niet bij de brandweer, het gebeurt niet bij de douane. Waarom bij KPA wel?!" werpt hij op. "De regels zijn niet altijd eenduidig. Pas als iets verkeerd gaat, schreeuwt de samenleving."

Gallant zegt dat de regels door verschillende directeuren van de strafinrichtingen anders worden geïnterpreteerd. In de gehele structuur van leidinggevenden is korpschef Regillio Blijd de enige met een penitentiaire achtergrond. In het penitentiair besluit is volgens Gallant opgenomen dat alleen een pa leiding kan geven aan een huis van bewaring.

De bondsvoorzitter stelt verder dat er meer professionaliteit en controlemechanismen moeten worden gehanteerd om dergelijke excessen te voorkomen. "Een ontvluchting zal je altijd hebben, maar in het buitenland geschiedt de opsporing anders."

Volgens hem wordt er vanuit de overheid niet geïnvesteerd in het korps. Verder legt Gallant uit dat de verschillende politieke benoemingen ook van invloed zijn op het functioneren van de KPA als organisatie. Sinds 1979 wordt erop aangedrongen dat de bond inspraak krijgt bij de invulling van posities binnen het KPA.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina