Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Wankel veiligheidsgevoel

COMMENTAAR: Wankel veiligheidsgevoel

18/04/2019 12:00

COMMENTAAR: Wankel veiligheidsgevoel

 

HOEWEL VEEL BURGERS het afgelopen jaar in vergelijking met de jaren daarvoor slachtoffer zijn geworden van criminaliteit of dat van dichtbij hebben meegemaakt, is het veiligheidsgevoel wel zeer licht verbeterd. Dat concludeert het Nikos naar aanleiding van de opiniepeiling onder duizend inwoners van Paramaribo. De twee bevindingen lijken haaks op elkaar te staan en een verklaring wordt niet gegeven.

Het zou kunnen zijn dat mensen alerter zijn en zichzelf beter beveiligen met dik dievenijzer en wellicht een alarminstallatie thuis, want de overheid heeft nog altijd geen afdoende actie ondernomen om de criminaliteit de kop in te drukken. Er is de afgelopen maanden, zelfs door de president, veel beloofd, maar weinig tot stand gekomen.

In het eerste jaar van de regering-Bouterse 1 verzekerde toenmalig vicepresident Robert Ameerali dat binnen vijf jaar niemand meer dievenijzer nodig zou hebben om have en goed te beschermen, maar het tegendeel bleek waar. Het aantal woninginbraken is sindsdien drastisch toegenomen. Ook op straat zijn en voelen mensen zich steeds minder veilig, berovingen zijn vrijwel aan de orde van de dag.

Om nog maar te zwijgen van laffe jongeren op de bromfiets die er een gewoonte van maken om, zodra ze hun kans schoon zien, tassen en gouden halskettingen af te rukken van argeloze voetgangers en fietsers. Meestal zijn vrouwen daarvan het slachtoffer. Die misdrijven vallen onder de categorie kleine criminaliteit maar voor de gedupeerde is het trauma levensgroot.

Het ministerie van Justitie en Politie maakte gisteren bij de lancering van de pilotfase van het managementinformatiesysteem bekend dat één van de doelen voor de toekomst is om de jeugdcriminaliteit efficiënter te bestrijden. Want het is de laatste jaren een zichtbare trend dat steeds meer jongeren zich op het slechte pad begeven. Of de verslechterde economische situatie daar debet aan is en jongeren daardoor hun situatie uitzichtloos vinden, is niet bekend.

Het is in ieder geval een zorgelijke ontwikkeling. Want heb je eenmaal een scheve schaats gereden, dan is het moeilijk om weer in het gareel te komen en op een eerlijke manier een bestaan op te bouwen. En dat zou in de toekomst weleens tot meer criminaliteit kunnen leiden en het veiligheidsgevoel van de burgers, dat nu een heel klein beetje aan het verbeteren zou zijn, weer een stevige knauw kunnen geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina