Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Landelijk bereik vaccinatie blijft uitdaging

Landelijk bereik vaccinatie blijft uitdaging

17/04/2019 22:04 - Merredith Bruce

Landelijk bereik vaccinatie blijft uitdaging

 

PARAMARIBO - Het blijft een uitdaging om alle kinderen te bereiken tijdens de landelijke vaccinatieweek. Dit is dinsdag naar voren gekomen bij de lancering van dit jaarlijkse gebeuren, dat onderdeel uitmaakt van de vaccinatieweek in de Amerika’s (Noord-, Midden- en Zuid-Amerika). De lancering vond plaats bij de RGDpolikliniek in Meerzorg, Commewijne.

Rob Ramlal, onderdirecteur Medische Aangelegenheden bij de RGD, zegt dat de vaccinatiedekking varieert tussen de 60 en 95 procent. Het blijft volgens hem echter van belang om te streven naar 100 procent. "We moeten met z'n allen ernaar streven om die 100 procent te bereiken. De totale populatie moet gezond blijven. Dat kan alleen door samen te werken, elkaar aan te spreken en erop te wijzen dat we alles naar behoren moeten doen", sprak Ramlal de aanwezigen toe.

Volgens Paho-vertegenwoordiger Yitades Gebre sterven er wereldwijd elk jaar bij de honderdduizend kinderen alleen omdat ze niet zijn gevaccineerd. Hij stelde dat een van de redenen waarom mensen hun kinderen niet laten vaccineren te maken heeft met onjuiste berichten die via advertenties op sociale media worden verspreid over vaccins. Facebook heeft vorige maand maatregelen hiertegen aangekondigd; advertenties met onjuiste informatie over vaccins zullen niet meer geaccepteerd worden.

Meryl Maes, waarnemend manager van het Nationaal Immunisatie Programma, zegt desgevraagd dat de uitdaging om alle kinderen te bereiken en tijdig te vaccineren zich vooral in het binnenland laat gevoelen. Dit werd beaamd door Herman Jintie, directeur van de Medische Zending. Maes: "De Medische Zending doet een heel goede job, maar het is en blijft een uitdaging." Om landelijk meer kinderen te bereiken, is een samenwerking met buurtorganisaties niet uitgesloten. "Want zij kennen de mensen. Wij zitten braaf op kantoor dingen uit te zetten, maar met de beste wil van de wereld lukt het niet helemaal als je niet samenwerkt."

Tijdens de vaccinatie wordt vooral veel aandacht besteed aan mazelen in verband met de recente uitbraak hiervan in andere landen in de wereld. Hoewel volgens Maes er sedert de jaren negentig geen gevallen hiervan zijn geweest in Suriname, is alertheid toch geboden. "We willen het ook zo houden. Dringi dresi wakti siki. Voorafgaand aan de vaccinatieweek wordt via de gezondheidsklinieken in kaart gebracht hoe groot de doelgroep ongeveer is.

Districtscommissaris Ajaikoemar Kali heeft de instanties die betrokken zijn bij de organisatie van de vaccinatieweek (Unicef, Paho en het ministerie van Volksgezondheid) opgeroepen om veel bekendheid hieraan te geven op de plantages aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Hij zegt aan de redactie dat zijn oproep vooral te maken heeft met het feit dat deze plaatsen niet gemakkelijk bereikbaar zijn, omdat je er alleen per boot naartoe kan. "De gebieden aan de linkeroever daarentegen zijn gemakkelijk te bereiken met de auto of met de fiets." Kali zegt dat er aan de rechteroever ruim zestig gezinnen wonen en onderstreept daarmee de noodzaak om ook bekendheid hieraan te geven in dit gebied. De vaccinatieweek duurt tot en met 27 april.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina