Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kiezers zien vooral achteruitgang

Kiezers zien vooral achteruitgang

17/04/2019 09:57 - Armand Snijders

Kiezers zien vooral achteruitgang

Foto: nikos.sr.org  

PARAMARIBO - Ruim tweederde (69 procent) van de kiezers in Paramaribo is van mening dat Suriname er in de afgelopen jaren op achteruit is gegaan. Dat concludeert het Nikos naar aanleiding van de onlangs gehouden opiniepeiling. Vooral de koersontwikkeling, de prijsstijging van goederen en diensten, de economische crisis in zijn algemeenheid en het gebrek aan werkgelegenheid zijn pijnpunten die de geënquêteerden bezighouden.

Slechts 16 procent vindt dat het land er de laatste tijd beter op is geworden, 15 procent dat Suriname stilstaat. De opiniepeiling werd in de periode van 29 maart tot en met 7 april onder duizend kiesgerechtigden in Paramaribo gehouden. Volgens 74 procent van de burgers is hun eigen financiële situatie het afgelopen jaar slechter geworden. Een schamele 9 procent zegt dat hun eigen situatie juist beter is geworden, terwijl die volgens 17 procent hetzelfde is gebleven. In 22 procent van de bezochte huishoudens is in ieder geval één persoon werkloos.

Nikos stelde ook vragen over het opmerkelijke ontslag in februari van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie. Over de reden kwamen vanuit de regering diverse verklaringen die niet bleken te kloppen. Van de geënquêteerden zegt 65 procent dat de regering destijds heeft gelogen. Het heeft de geloofwaardigheid van de moederbank een flinke knauw gegeven: slechts 10 procent zegt nog veel vertrouwen te hebben in de CBvS, 34 procent heeft geen vertrouwen meer, 26 procent nog maar weinig vertrouwen en 30 procent een beetje vertrouwen.

'Dit gebrek aan vertrouwen is zonder meer een slechte zaak en met het ingrijpen in de Centrale Bank heeft de regering de financiële sector geen goed gedaan. Vertrouwen verliezen gaat snel, maar terugwinnen kost veel tijd', aldus Nikos. De ondervraagden geven de regering een 4,4 als gemiddeld rapportcijfer, 65 procent gaf een onvoldoende en 35 procent een voldoende.

Bij de peiling van juli 2016 kreeg de regering een 4,3. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is er sinds juli 2016 ook nauwelijks op vooruitgegaan: destijds scoorde hij slechts 3,3, nu een 3,4. Ruim driekwart (77 procent) van de respondenten is van mening dat hij zijn werk absoluut niet goed doet, 23 procent deelt die mening niet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina