Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gebrek aan vertrouwen

COMMENTAAR: Gebrek aan vertrouwen

17/04/2019 12:00

COMMENTAAR: Gebrek aan vertrouwen

 

DE RECENTE OPINIEPEILING van Nikos geeft voorzichtig weer wat vrijwel iedereen al verwacht voor de verkiezingen van mei volgend jaar: een strijd tussen de NDP van Desi Bouterse en de VHP van Chandrikapersad Santokhi. Wat deze eerste peiling in Paramaribo vooral duidelijk maakt, is dat het vertrouwen in de huidige leiders bij de kiezers grotendeels zoek is.

De regering krijgt als rapportcijfer een 4,4 en de man die verantwoordelijk gehouden wordt voor het desastreuze financiële beleid, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, verdient een gemiddelde van 3,4. Dat zijn betrouwbare cijfers die president Desi Bouterse en zijn regeerploeg grote zorgen moeten baren en die schreeuwen om een andere aanpak.

Keer op keer tegen beter weten in beweren dat de economische en financiële crisis voorbij is, is niet de methode om de kiezer voor je te winnen. De burgers zijn niet op hun achterhoofd gevallen en ondervinden iedere dag aan den lijve hoe moeilijk het is om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar liefst 74 procent zegt dat de eigen financiële situatie het afgelopen jaar slechter is geworden. En met alle nieuwe lastenverzwaringen, zoals de rij- en voertuigenbelasting en de drastische verhoging per 1 mei van de rijbewijzen, zal het er niet beter op worden.

Er is ook gebrek aan vertrouwen in de Centrale Bank van Suriname sinds governor Glenn Gersie daar door Hoefdraad met veel gejok werd uitgewerkt. Slechts 10 procent heeft er nog geloof in dat de instantie betrouwbaar is. Dat is een zeer kwalijke zaak, want als burgers geen vertrouwen in de moederbank hebben, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de economie. Onzekerheid leidt er vaak toe dat mensen (lees: consumenten) uit angst voor slechtere tijden hun geld niet uitgeven, wat het bedrijfsleven nog verder in de problemen kan brengen.

Opvallend is ook dat nieuwe partijen zoals PRO en Strei! naar het zich laat aanzien ook geen potten zullen gaan breken bij de stembusstrijd, zij blijven zonder zetels in het parlement. Ze hebben de kiezers er tot nu toe niet van kunnen overtuigen dat zij het beter zullen gaan doen. Dat is een teken aan de wand: het vertrouwen in de oude en wannabe-politici is er nauwelijks nog. Voor alle partijen geldt dus dat ze alles op alles moeten zetten om dat de komende dertien maanden te (her)winnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina