Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Onbegrijpelijk

COLUMN: Onbegrijpelijk

17/04/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Onbegrijpelijk

Ivan Cairo  

Je kan, of beter gezegd, je mag burgers niet verbieden om bij openbare activiteiten van de regering partijpolitieke of propagandakleding aan te hebben. Je mag ze ook niet verbieden partijvlaggen bij zich te hebben. Individuele burgers mogen overal op die manier uiting geven aan hun politieke voorkeur, vind ik. De politieke vrijheden voor de burger zijn verankerd in de Grondwet. Kom daar dus niet aan!

Maar als overheid zal je er wel voor moeten zorgen dat zaken die horen bij het officiële gedeelte van zo een evenement gevrijwaard zijn van partijpolitieke elementen. Dus geen conferencier die gestoken is in een NPS-trui, VHP-hemd of met een NDP-hoofddoek. Ook de brassband en majorettes die een nationaal evenement opluisteren met hun optreden dienen gestoken te zijn in 'neutrale' kleding en niet in NDP-truitjes zoals zaterdag bij de opening van de Beekhuizenbrug.

De blaam leg ik niet bij de groepen of organisaties die al dan niet tegen betaling ingehuurd worden om met hun act kleur te geven aan het geheel. Ze krijgen wat truitjes in handen gedouwd en trekken die aan. Ze weten niet beter. Ik neem aan dat de organisatie en coördinatie van de activiteiten bij de Beekhuizenbrug in handen waren van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en/of het Kabinet van de President.

Dat zijn twee nationale instituten. Instituten van de Staat Suriname, geen afdelingen of onderafdelingen van een politieke partij. De twee instituten hadden duidelijke richtlijnen moeten geven over wat wel en niet geoorloofd was. Helaas is dat kennelijk niet gebeurd waardoor overenthousiaste personen een partijpolitiek tintje hebben gegeven aan iets dat een nationale aangelegenheid had moeten zijn.

Als het een activiteit in bijvoorbeeld Grun Dyari, Ocer of de Olifant is dan mogen mensen die worden ingehuurd wat mij betreft ook hun tanden groen, paars of oranje kleuren. Who cares? Maar bij zaken die onder auspiciën van de regering of overheid gedaan worden, is het onacceptabel dat partijpolitieke elementen ermee verweven worden. Ook in andere regeerperioden zag ik dit soort taferelen en het heeft me altijd gestoord. Totaal onbegrijpelijk dat we dit nog steeds niet hebben afgeleerd. Ik vrees dat met de verkiezingen in aantocht op dit stuk geen verandering verwacht hoeft te worden.

Een ander ding dat voor mij ook zo onbegrijpelijk is, is dat politici inclusief assembleeleden van partijen die niet in de coalitie zitten - misschien op een enkeling na - massaal wegblijven bij dit soort evenementen. Zelfs leden van vaste commissies. Ook in vorige regeerperioden was dit waar te nemen. De NDP'ers bleven weg bij activiteiten die door de NF-regering werden georganiseerd en nu blijven de leden van de oppositie weg bij zaken die deze, een NDP-regering, organiseert. Misschien omdat ik geen politicus ben zal ik het nooit begrijpen.

Ook zo onbegrijpelijk is de houding van sommige coalitieleden. Eigenlijk bijna allemaal. Wordt door een oppositielid gewezen op een misstand, wordt onmiddellijk een aanval op 'de geachte spreker' gelanceerd. Je zou denken dat er juist ondersteuning zou komen van een medevolksvertegenwoordiger om een krachtigere oproep naar de regering te doen om de zaak aan te pakken. Niet dus.

Aida Nading spande vorige week tijdens de begrotingsbehandeling op dit stuk de kroon. Vrijwel alles wat een oppositielid over het binnenland zei werd door haar genadeloos gecounterd. Maar toen zij zelf het woord voerde was het een litanie aan zaken in het binnenland die niet in orde zijn. Zaken waar ze al het vierde jaar op rij aandacht van 'haar' regering voor vraagt. Ik kreeg bijna de indruk dat daar iemand van Abop het woord voerde. Ze deed het met haar kritiek zelfs beter dan de oppositie. Had dan toch gewoon je mond gehouden en rustig gezeten toen de anderen hadden gesproken.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina