Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PRO en NPS focussen op zwevende kiezers

PRO en NPS focussen op zwevende kiezers

16/04/2019 09:27 - Ivan Cairo

PRO en NPS focussen op zwevende kiezers

 

PARAMARIBO - De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) en de NPS zien in het resultaat van de recente Nikos-peiling ruimte om te groeien en parlementszetels te behalen. Zij zullen zich daarom ook richten op de grote groep zwevende kiezers. Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland zal dat deel van het electoraat bepalen hoe de uiteindelijke zetelverdeling eruit zal zien.

De NDP, die volgens de enquete een zware aderlating zal ondergaan en bij de komende verkiezingen in Paramaribo zetels zal verliezen, heeft volgens ondervoorzitter André Misiekaba nog veel huiswerk om haar huidige positie te consolideren en eventueel uit te bouwen. Ook hij hoort muziek voor de NDP bij de groep zwevende kiezers die goed is voor zeven DNA-zetels in Paramaribo.

"De PRO heeft haar strategie mede gericht op de niet-kiezer, zwevende en teleurgestelde kiezer, wat de juiste strategie blijkt te zijn, gelet op de uitkomsten van het laatste onderzoek. Suriname wil verandering, ook traditionele NDP'ers en VHP'ers. Belangrijk bij de peilingen is de rol van de zwevende kiezer. Die groep is goed voor zeven zetels. De zwevende kiezer en niet-stemmers kunnen ervoor zorgen dat het aantal zetels van de NDP verder afneemt met hun participatie", zegt politiekleider van PRO, Joan Nibte.

Ook NPS-voorzitter Gregory Rusland ziet mogelijk politiekvoordeel in het groot aantal kiezers dat nog geen keuze heeft gemaakt. Hij legt uit dat de partij zich de komende periode zal inzetten om de kiezers te overtuigen waardoor ook het grootste deel van de zwevende kiezers toch wel richting NPS gaat kijken. "Dat is waar wij op focussen, dat is waar wij aan werken en het traject dat we hebben uitgezet wordt nauwgezet gevolgd tot aan de verkiezingen van 2020 en wij gaan ervan uit dat wij succesvol zullen zijn daarin".

Nibte stelt dat het resultaat van het Nikos-onderzoek PRO inspireert "tot nog meer inzet en betere communicatie van onze groei naar de media, de onderzoeksinstellingen en de zwevende kiezer". Hoewel Misiekaba wijst op de VHP-kleur van Nikos-onderzoeker Maarten Schalkwijk bagatelliseert hij de uitkomst van de peiling niet. Hij hoopt wel dat "onafhankelijke en meer objectieve personen" ook opiniepeilingen zullen verrichten zodat er vergelijkingsmateriaal komt.

De ondervoorzitter zegt dat de NDP uit een zware interne bestuursverkiezing komt en een zekere achterstand heeft wat het veldwerk betreft. Sommige partijen zijn al langer zwaar bezig met het voeren van propaganda in de buurten. "We hebben een kleine achterstand in het veld. De VHP en NPS zijn veel eerder gestart, bijna een jaar terug al en wij beginnen nu".

Gelet op de grote groep zwevende kiezers van ruim 75.000 personen kan de strijd in het grootste kiesdistrict volgens de politicus nog alle kanten op. Volgens de Nikos-peiling zal de NDP in dit kiesdistrict met drie DNA-zetels terugvallen indien vandaag verkiezingen zouden zijn gehouden. De groei van de VHP in Paramaribo van twee naar zes parlementszetels is "significant en bijna ongelooflijk", aldus Misiekaba.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina