Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Landelijke vaccinatieweek gelanceerd

Landelijke vaccinatieweek gelanceerd

16/04/2019 16:33 - Merredith Bruce

Landelijke vaccinatieweek gelanceerd

Robert Mohamed, onderdirecteur van Volksgezondheid, gaf dinsdag een orale poliovaccin aan een kindje als startsein van de landelijke vaccinatieweek die van 20 tot en met 27 april duurt. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Hoewel de vaccinatiedekking relatief goed te noemen is, tussen 60 en 95 procent, blijft het streven om de 100 procent te bereiken. Dat zei Rob Ramlal, onderdirecteur Medische Aangelegenheden bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), dinsdag bij de lancering van de landelijke vaccinatieweek bij de RGD-polikliniek te Meerzorg in Commewijne.

"We moeten met zijn allen ernaar streven om die 100 procent te bereiken. De totale populatie moet gezond blijven. Dat kan alleen door samen te werken, elkaar aan te spreken en erop te wijzen dat we alles naar behoren doen", sprak Ramlal de aanwezigen toe. De vaccinatieweek in Suriname is onderdeel van die in de Amerika's (Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied) en duurt tot en met 27 april.

Meryl Maes, waarnemend manager van het Nationaal Immunisatieprogramma, zegt dat het bij de vaccinaties gaat om zogenoemde kinderziektes zoals bof, mazelen en rubella. Ze legt de nadruk op mazelen vanwege de uitbraak ervan in verschillende landen wereldwijd. "We hebben sinds de jaren negentig geen gevallen hiervan gehad hier en dat willen we ook zo houden", zegt Maes.

Districtscommissaris Ajaikoemar Kali heeft de instanties die betrokken zijn bij de vaccinatieweek (Unicef, Paho en het ministerie van Volksgezondheid) opgeroepen om veel bekendheid van de activiteit te geven aan de plantages aan de rechteroever van Commewijne. Hij zegt tegen de Ware Tijd dat zijn oproep vooral te maken heeft met het feit dat deze plaatsen niet gemakkelijk bereikbaar zijn omdat je er alleen met boottransport naartoe kan.

Maes zegt dat het nog steeds een uitdaging is om alle kinderen te bereiken, vooral in het binnenland. Dit wordt beaamd door Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, die belast is met de gezondheidszorg in het binnenland. Maes zegt dat de mogelijkheid voor samenwerking met buurtorganisaties bekeken zal worden om een hogere vaccinatiedekking te bereiken. "Met de beste wil lukt het niet helemaal als je niet samenwerkt."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina