Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vrouwvriendelijker

COMMENTAAR: Vrouwvriendelijker

15/04/2019 12:00

COMMENTAAR: Vrouwvriendelijker

 

SURINAAMSE SPORTORGANISATIES MOETEN bij het ontplooien van activiteiten vrouwvriendelijker denken. Het is gebleken dat er bij de aanleg van sportaccommodaties geen rekening met de vrouw wordt gehouden. Dat komt waarschijnlijk doordat er nog te weinig vrouwen zitting nemen in de besturen van de verschillende organisaties. Als bij het schrijven van projectvoorstellen of de ontwikkeling van projecten meer vrouwen zouden worden betrokken, zouden de projectontwikkelaars zeker erop worden geattendeerd om rekening te houden met het vrouwelijk geslacht.

Tijdens de Fifa Infrastructure Workshop gaf John Krishnadath te kennen, dat de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) de minikunstgrasvelden wil gaan gebruiken bij de ontwikkeling van meisjesvoetbal. Deze zijn de afgelopen jaren landelijk aangelegd door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Echter, de SVB-voorzitter wees erop dat er bij de aanleg van de meer dan twintig kunstgrasvelden, geen rekening is gehouden met vrouwen. Zo ontberen verschillende accommodaties kleedkamers en sanitaire mogelijkheden. Krishnadath en Marlon Glen, directeur van het Fifa-kantoor in Barbados, maakten bekend dat hun organisaties zullen nagaan hoe zij dit probleem kunnen verhelpen, zodat de vrouwen zo min mogelijk obstakels hebben om te kunnen sporten.

Bij verschillende Surinaamse sportorganisaties zijn momenteel weinig of geen vrouwelijke bestuurders. Ook is er geen enkele sportorganisatie die door een vrouw wordt geleid. Krishnadath benadrukt dat de SVB het ontwikkelen van vrouwenvoetbal hoog op de agenda heeft staan, maar in het hoofdbestuur noch in de commissies is er een vrouw te vinden. Opvallend was het aantal vrouwen dat door de voetbalbonden van de Concacaf was afgevaardigd voor deelname aan het belangrijke seminar van de Fifa. Dat geeft aan dat de buitenlandse bonden niet bang zijn vrouwen medezeggenschap te geven. Wie zal trouwens het beste weten wat de vrouw nodig heeft om zich op haar gemak te voelen?

Suriname dient veel meer in vrouwen te investeren. Vaak krijgen vrouwelijke sporters veel minder aandacht en middelen dan mannelijke, terwijl ook zij tot uitzonderlijke prestaties in staat zijn. Om de kans hiertoe te vergroten zullen vrouwen veel meer bij de ontwikkelingen betrokken moeten worden. Zij weten immers wat en hoeveel er nodig is om vrouwelijke sporters naar grotere hoogten te stuwen. Zij begrijpen vrouwelijke sporters ook veel beter en kunnen ook met bepaalde situaties beter omgaan. In Suriname lopen er genoeg capabele mensen rond om deze ontwikkeling te brengen. Het is te hopen dat bonden dit nog meer gaan beseffen en nog meer gebruik zullen maken van hun diensten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina