Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bankiersvereniging wil oplossing Surichange Bank

Bankiersvereniging pleit voor oplossing conflict Surichange Bank

14/04/2019 10:13 - Ivan Cairo

Bankiersvereniging pleit voor oplossing conflict Surichange Bank

 

PARAMARIBO - De Surinaamse Bankiersvereniging doet een beroep op alle betrokken partijen bij het intern conflict bij Surichange Bank te komen tot een oplossing. De vereniging zegt in een persbericht kennis te hebben genomen van de tijdelijke non-actiefstelling van directeur Ajay Surjbalisingh door de raad van commissarissen. De impasse tussen de bestuursorganen bij de bank die geleid heeft tot de buitenfunctiestelling van de directeur wordt betreurd.

Surichange Bank heeft ondanks haar relatief korte bestaan, haar bestaansrecht op de Surinaamse  markt bewezen, stelt de bankiersvereniging. De organisatie heeft er vertrouwen in dat de bank "in overleg met de Centrale Bank van Suriname, de juiste maatregelen zal treffen om de kwaliteit van de dienstverlening, alsook de duurzaamheid van de bank te waarborgen". Bij partijen wordt voorts aangedrongen om "in het belang van de bank, in onderling overleg en in lijn met principes van goede corporate governance, te komen tot een oplossing van dit conflict". 

De twee belangrijkste managementsleden bij Surichange Bank zijn vorige week hun procuratiebevoegdheden ontnomen, namelijk de hoofden van de Treasury en de Kredietcommissie. Enkele dagen daarna volgden de maatregelen tegen de directeur nadat hij de Centrale Bank per brief op de hoogte had gebracht van de ernstige problemen waarin het bedrijf verkeert.

Surjbalisingh had woensdag in zijn brief aan de CBvS bezorgdheid geuit over de continuïteit van de bank, daar grote klanten die lucht hadden gekregen van de interne problemen reeds hun geld begonnen weg te halen. Zo werd gemeld dat oliemaatschappij SOL in één keer SRD 15 miljoen had weggehaald.

Surjbalisingh wilde met de Centrale Bank overleggen "hoe de continuïteit van de bank te garanderen alsook hoe eventuele opvragingen opgevangen kunnen worden". Dezelfde dag werd een tweede brief naar de Centrale Bank gestuurd, waarin een nog verontrustender beeld werd geschetst. Het saldo van de SRD-werkrekening bij de CBvS was na de opvraging van SOL gedaald naar SRD 35 miljoen, waarvan SRD 22,5 miljoen bij andere banken was geleend om een swap met de moederbank af te wikkelen.

Ook over euro-contanten betreft werden er problemen gemeld. "Op basis van deze afwegingen alsook het opvraagrisico zien wij ons genoodzaakt om de uitbetalingen van inkomende remittances stop te zetten en de bank morgen te sluiten voor het publiek", waarschuwde de directeur woensdag. Hij werd daarna door de RvC buiten functie gesteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina