Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Simons wordt moe van wantoestanden op RGB

Simons wordt moe van aanhoudende wantoestanden op RGB

05/04/2019 12:44 - Wilfred Leeuwin

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons heeft vrijdag in alle ernst de regering gevraagd het voorstel van Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) om het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer op te heffen, ernstig in overweging te nemen. "Ik word er doodziek van. Al vanaf het ontstaan van dit ministerie is het een aaneensluiting van schandalen met gronduitgifte."

Simons brengt in herinnering dat het ministerie vanwege heilloze zaken in het leven is geroepen, voor politieke accomodatie en nooit iets heeft betekend. Ook ander parlementariërs merkten op dat de aanhoudende corruptieschandalen op dit ministerie nu meer dan schandelijk zijn. Vrijwel elke minister die dit ministerie heeft geleid is in opspraak gekomen en in verband gebracht met gesjoemel met gronden. Sapoen oppert dat het sluiten van het ministerie misschien veel beter zal werken dan nu het geval is.

Aanleiding hiervoor is de spreekbeurt van VHP-parlementariër Mahinder Jogi die ruchtbaarheid gaf aan praktijken van minister Roline Samsoedien. Zij zou volgens Jogi, die hierover documentatie afstond aan de leiding van het parlement, zichzelf en haar familie gronden hebben toegewezen, nadat zij aanvragen daarvoor had afgewezen.

Deze kwestie rond de corruptiepraktijken heeft de begrotingsbehandeling vrijdag in haar greep gehouden. De sfeer was enorm bedrukt. Vicepresident Ashwin Adhin die eerst opmerkte dat vele schaatsen naar Rome leiden en dat waarschijnlijk een doel is bereikt met het bekendmaken van deze schandalen, zei dat als de minister inderdaad in de fout is gegaan zij daar zeker consequenties aan zal moeten verbinden.

Ook NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday, zei niet met alle bochten mee te zullen gaan en dat de minister, indien schuldig zal moeten aftreden. DOE-fractieleider Carl Breeveld, die zich enorm stoort aan het steeds weer verwijten van elkaar door de oppositie en de coalitie, zegt, "we hebben het moreel ethisch kompas als natie verloren." Hij heeft president Bouterse terstond opgeroepen orde op zaken te stellen en zijn belofte om de corruptie uit te roeien, nu echt waar te maken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina