Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Zelfs een stier wordt niet zo behandeld bij slachting’

‘Zelfs een stier wordt niet zo behandeld bij slachting’

03/04/2019 16:41 - Naomi Hoever en Beta Debidien

‘Zelfs een stier wordt niet zo behandeld bij slachting’

 

NIEUW-NICKERIE - De familie van de overleden gedetineerde Giovanni Dion Griffith heeft zondag sporen van zware mishandeling ontdekt op zijn ontzielde lichaam. “Hij heeft een kaakfractuur opgelopen en enorme slagen moeten incasseren op zijn lichaam en aan zijn slaap. Daardoor zijn er heel wat donkere plekken te zien op het ontzielde lichaam. Wij kunnen maar moeilijk verwerken dat onze broer en zoon op zo’n wrede manier om het leven is gebracht”, vertelt broer Michaël Griffith.

Moeder Kamini Keshwar is niet te spreken over de sporen die op het lichaam van haar zoon zijn aangetroffen. "Zelfs een stier wordt niet zo behandeld tijdens de slachting." Ze is benieuwd wat de staat gaat doen, "anders gaan wij het recht zoeken, want een mens kan niet zo een wrede behandeling krijgen tijdens zijn detentie."

Griffith is vorige week zondag levenloos binnengebracht op de afdeling spoedeisende hulp van het Mungra Medisch Centrum. Nadat hij de penitentaire inrichting Hazard was ontvlucht, wist hij anderhalf uur uit handen van de penitentiaire ambtenaren te blijven. Zij hebben hem gevonden en aangehouden en hij is levend teruggebracht naar de inrichting. Ongeveer een uur later is Griffith dood in zijn cel aangetroffen.

Er zijn vijf cipiers aangehouden in deze zaak. Hun aanhouding betekent niet per definitie dat zij schuldig zijn, benadrukt de hoofdvoorlichter van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), Wendell Pinas. Hij verduidelijkt dat dit vijftal Griffith heeft aangehouden nadat hij anderhalve week geleden uit Hazard was weggelopen.

"Dit wil nog niet zeggen dat de collega-cipiers zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling of het toepassen van buitensporig geweld", stelt Pinas verder. De voorlichter geeft overigens aan dat hij moeilijk kan stellen dat de cipiers op basis van een redelijk vermoeden in verzekering zijn gesteld.

Moeder Keshwar heeft geen goed woord over voor de penitentiaire ambtenaren met ruime ervaring die zich volgens haar schuldig hebben gemaakt aan de mishandeling van haar zoon. Ze weet ook dat één van de verdachten die op de bewuste dag leiding had op de afdeling een oude vete had met haar man wijlen Henny Griffith. "Misschien is gehandeld uit wraak, vandaar dat wij de zaak niet zo gaan laten."

De familie ziet graag dat de leiding van de strafinrichting optreedt tegen dit soort mensen, omdat die niet thuishoren in leidinggevende functies. Volgens haar moet de gemeenschap van Nickerie opkomen om te voorkomen dat zulks zich weer herhaalt. "Vandaag zijn wij aan de beurt, morgen kan het iemand anders zijn."

Pinas merkt op dat het nog niet duidelijk is wat er precies is gebeurd. Hij laat het onderzoek over aan de rechercheurs van de politie. Vorige week heeft het Openbaar Ministerie obductie gelast op het lichaam van Griffith, maar het resultaat is nog niet bekend. De man zat al anderhalf jaar in detentie voor gekwalificeerde diefstal en moest nog een jaar uitzitten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina