Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mazelen rukt weer op

Mazelen rukt weer op

03/04/2019 10:04 - Van onze redactie

Mazelenvaccinatie.

Mazelenvaccinatie. Foto: Alejandro Ernesto  

PARAMARIBO - Uit internationale berichtgeving blijkt dat mazelen weer in opmars is. Voor dit jaar zijn in de VS in vijftien staten al 387 gevallen bevestigd, waarvan 73 de afgelopen week zijn gemeld. Op een kinderdagverblijf in Nederland is bij drie kinderen onder de vier jaar mazelen vastgesteld en volgens de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden is verdere verspreiding niet uitgesloten.

De autoriteiten in Suriname houden de vinger aan de pols, maar tot nu toe zijn er geen gevallen van deze ziekte gemeld, zegt minister van Volksgezondheid, Antoine Elias. Er zijn, aldus de bewindsman, door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gesprekken gevoerd met vaccinatiepartners om de surveillance op te voeren.

Momenteel zijn er voldoende vaccins en binnenkort wordt een nieuwe partij verwacht. Vaccinatie is volgens Elias het belangrijkste om besmetting en verspreiding van mazelen te voorkomen. De vaccinatiedekkingsgraad in Suriname is momenteel 98 procent. Intussen wordt gewerkt aan het mazelenpreventie- en responsplan.

Elias meldt dat binnenkort een vaccinatiecampagne wordt gestart onder het personeel op de grensposten, de internationale luchthavens en de Jules Sedney Haven. "We houden de internationale verspreiding van de ziekte in de gaten", zegt de bewindsman.

In Rockland County in New York is de situatie met meer dan 150 gevallen zo ernstig dat de autoriteiten de noodtoestand hebben afgekondigd. Niet-gevaccineerde jongeren beneden de achttien jaar mogen gedurende dertig dagen niet naar openbare plaatsen gaan, met uitzondering van parken en openluchtgebieden.

RGD-arts en parlementariër Dew Sharman stelt dat bij infectieziekten alertheid altijd geboden is, zeker bij mazelen omdat dit gemakkelijk door niezen en hoesten kan worden overgebracht. "Alhoewel mazelen formeel al geëlimineerd is, moeten we toch alert blijven". Hij merkt op dat ondanks de hoge vaccinatiegraad er altijd een groep kinderen is die niet adequaat gevaccineerd is en daardoor risico loopt.

Sharman adviseert personen die niet gevaccineerd zijn af te zien van reizen naar gebieden waar de ziekte nu voorkomt. Zij kunnen het beste niet naar drukke plekken gaan, omdat de ziekte wordt overgebracht via druppelinfectie, dus hoesten en niezen. 

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door een virus en gepaard gaat met koorts, hoesten, verkoudheid en oogontsteking. Het bekendste symptoom van mazelen is een jeukende uitslag over het hele lichaam. Het virus kan echter ook longontsteking veroorzaken. Daarnaast kan mazelen leiden tot een dodelijke hersenontsteking.

In 2017 stierven in Europa 28 mensen door het virus, van wie achttien in Roemenië, waar een behoorlijke epidemie uitbrak. In totaal werden in 2018 in Europa 41.000 gevallen geregistreerd. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat, hoewel er een effectief vaccin beschikbaar is, de ziekte opnieuw een prominente doodsoorzaak is onder jonge kinderen. In 2017 zijn wereldwijd meer dan 110.000 mensen doodgegaan aan mazelen, van wie het grootste deel kinderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina