Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trash Tag Movement houdt weer grote schoonmaak

Trash Tag Movement Suriname houdt grote schoonmaak in Geyersvlijt

01/04/2019 07:58 - Amanda Palis

De Trash Tag Movement zaterdag te Geyersvlijt.

De Trash Tag Movement zaterdag te Geyersvlijt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Tussen de gedumpte babywagens, oude televisies en zelfs pruiken zijn vrijwilligers van de Trash Tag Momement op zaterdag druk bezig al het gedumpte grofvuil en huisvuil aan de Mathoerastraat, Geyersvlijt, op een hoop bijeen te brengen. Deze schoonmaakactie is de tweede ‘Trash Tag Challenge’, georganiseerd door een groep vrijwilligers die eerder deze maand een schoonmaakactie hield in de Cultuurtuin.

Deze challenge is één  van de nieuwste sociale-mediatrends. Jongeren over de gehele wereld worden uitgedaagd om een plek waar vuil gedumpt is schoon te maken, en voor- en na-foto's te plaatsen op sociale media.

"Wereldwijd doen mensen mee aan de Trash Tag Challenge en ik had zeker interesse om dit ook in Suriname viraal te laten gaan. Toen zag ik dat Irvin een oproep plaatste om deze challenge uit te voeren en heb me daarbij gevoegd", vertelt mede-initiatiefneemster Danique van Varsseveld.

Samen met Irvin Ngariman is zij de Trash Tag Movement Suriname gestart na het succes van de eerste trash tag-challenge in Cultuurtuin. Het idee om de Mathoerastraat schoon te maken, kwam nadat de groep na het initiële succes een oproep plaatste op sociale media.

"In eerste instanties was de challenge een eenmalig gebeuren, maar het is zo goed ontvangen dat we besloten om door te gaan en mensen te vragen om ons te vertellen waar wij de volgende challenge zouden kunnen organiseren", vertelt Van Varsseveld.

Er kwamen vele reacties binnen over de Mathoerstraat en de Kleinestraat, een zijstraat van de Kristalstraat. "Deze twee straten werden heel veel aangehaald. We hebben beide bekeken en kozen ervoor om de Mathoerastraat als eerste aan te pakken, omdat de Kleinestraat echt een planning en grote organisatie nodig heeft."

Rahied Doekhie, directeur van Mr. TP Siroop, is heel blij met deze beweging en ondersteunt die volledig. Hij stond klaar met stroop, handschoenen en gereedschappen. Zijn bedrijf grenst aan het perceel waar alle vuil wordt gedumpt. "We hebben al sinds wij hier vijftien jaar geleden zijn gevestigd, last van het vuil dat hier gedumpt wordt. Dat is natuurlijk niet alleen onhygiënisch voor ons als voedselverwerkingsbedrijf, maar zeker ook ongezond voor de kinderen die hier moeten lopen als zij naar school en naar huis moeten", vertelt de ondernemer.

Voor Van Varsseveld is de bewustwording zeker een moeilijk proces. Zij vertelt over een buurtbewoner die boos naar de vrijwilligers toe stapte toen die op sociale media een foto zag van een doos met zijn gegevens die door hem is gedumpt. "De meneer was natuurlijk heel erg gebelgd, maar we hebben heel rustig met hem gesproken en gezegd dat het eigenlijk niet zo hoort. Gelukkig heeft hij achteraf ingezien dat hij inderdaad verkeerd was en heeft geholpen door vuilzakken en drank te doneren. Bewustwording komt, alleen neemt het wat even tijd", aldus Van Varsseveld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina