Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Noersalim roept op oude ID-kaart tijdig te vervangen

Noersalim roept op oude ID-kaart tijdig te vervangen

01/04/2019 06:08 - Jason Pinas

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Personen die hun geldige identiteitskaart al willen inruilen voor de pas geïntroduceerde biometrische ID-kaart, kunnen dat de komende zes maanden kosteloos doen. Zij die hun oude legitimatiebewijs zijn kwijtgeraakt, moeten wel betalen voor de geavanceerde pas.

Dit zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken in gesprek met de krant. Hij reageert hiermee op opvattingen dat de regering de gemeenschap onnodig de kosten injaagt. Onder meer op Facebook wordt fel hierop gereageerd. "Wij hebben niet gevraagd om een nieuwe ID-kaart, waarom moeten we dan gaan betalen voor iets wat ons wordt opgelegd?" luidt een reactie.

Volgens Noersalim komt de ontevredenheid door onbegrip. De regering zal de bevolking daarom beter informeren over dit vraagstuk. "Zolang u de oude kaart kan overleggen hoeft u gedurende zes maanden niets te betalen", benadrukt de bewindsman. Pas daarna zal SRD 75 betaald moeten worden.

Noersalim stelt dat de aanvragen voor de biome­trische ID-kaart vlot verlopen bij de verschillende kantoren van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Binnen de eerste twee dagen hadden zich ongeveer vijftienhonderd personen aangemeld. Dit is volgens de minister een duidelijk voordeel van dit systeem. "In het verleden konden we landelijk maar 250 kaarten produceren per dag. Nu kunnen we veel meer doen."

Een ander al bewezen voordeel is het feit dat burgers geen lange afstanden hoeven af te leggen naar het CBB-hoofdkantoor. De aanvraag kan in het eigen gebied geschieden. Wel wordt, anders dan voorheen, de nieuwe ID-kaart niet meteen maar binnen dertig dagen afgegeven. Dit heeft volgens de minister te maken met technische en logistieke zaken.

Hoewel er eerder een overgangsperiode van drie jaar is afgesproken, roept Noersalim de gemeenschap toch op de oude ID-kaarten binnen de komende zes maanden te vervangen. "Je gaat het hoe dan ook moeten vervangen en het is nu nog kosteloos" merkt hij op. De bewindsman stelt verder dat de oude kaart binnen niet al te lange tijd geen nut meer zal hebben omdat de meeste bedrijven en instanties hun apparatuur zullen aanpassen.

Die zullen afgestemd zijn op de technische mogelijkheden die de biometrische ID-kaart biedt. Noersalim: "Wanneer de verschillende instituten en bedrijven, waarmee we in overleg zijn, hun infrastructuur hebben aangepast, zal de nieuwe kaart regelmatig gevraagd worden. Dus het is beter als je deze op tijd in orde hebt gemaakt.".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina