Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plan-unit neemt taken Plos over

Plan-unit neemt taken Plos over

31/03/2019 22:05 - Van onze redactie

Plan-unit neemt taken Plos over

 

PARAMARIBO - Het voornemen van de regering om een plan-unit op elk ministerie op te zetten, wordt door critici gezien als ‘waste of money’ – geldverspilling-, omdat er vroeger al een ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos) heeft bestaan. Dit ministerie is in 2010 opgehouden te bestaan.

De nieuwe op te zetten plan-units krijgen een compleet nieuw team van mensen die academisch  opgeleid moeten zijn. Afhankelijk van de grootte van het ministerie wordt het aantal personen bepaald dat in dienst wordt genomen. Kleine ministeries, zoals Arbeid, krijgen een plan-unit met een secretaresse, een projectontwikkelaar, een projectuitvoerder en een coördinator voor monitoring en evaluatie. En grote ministeries zoals Regionale Ontwikkeling krijgen een plan-unit met twee secretaresses, drie projectontwikkelaars, vier projectuitvoerders en vier coördinatoren voor monitoring en evaluatie.

De plan-unit moet worden gezien als de stafunit die de plannen van het betreffende departement moet uitvoeren. Onder leiding van het ministerie wordt gewerkt aan het omzetten van de beleidsprioriteiten tot plannen, programma's en projecten. De departementsdirecteur coördineert de monitoring en evaluatie. De plan-units werken op basis van vastgestelde standaarden en formats voor planopstelling. Voorts blijft de Stichting Planbureau Suriname (SPS) het nationale planninginstituut. Dit is bepaald in de Planwet. Het werkgebied van de unit strekt zich over het gehele programma.

Gewezen minister van Plos, Stanley Ragoebarsingh, zegt dat het zo hoort te zijn, dat er op alle ministeries een afdeling planning aanwezig is. "Als je een land wil besturen moeten de plannen worden voorbereid." Naar zijn weten worden doelen nu niet gehaald. Ragoebarsingh zegt dat de wederopbouw van het ministerie  van Plos meer dan noodzakelijk is. Voor de ex-bewindsman heeft het er veel van, dat er wordt gewerkt aan parallelstructuren. Naar zijn zeggen hebben de afdelingen Planning op de ministeries weinig gerealiseerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina