Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dc’s dienen districtsplan in bij minister Dikan

Dc’s dienen districtsplan in bij minister Dikan

30/03/2019 07:19 - Jason Pinas

Het moment waarop de districtscommissarissen hun plannen voor het dienstjaar 2020 overhandigen aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

Het moment waarop de districtscommissarissen hun plannen voor het dienstjaar 2020 overhandigen aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De verschillende districtscommissarissen (dc’s) hebben vrijdag hun districtsplan over het dienstjaar 2020 overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO). Daarmee is invulling gegeven aan artikel 54 van de Wet op Regionale Ontwikkeling. Daarin is bepaald dat de plannen van elk district uiterlijk eind maart opgesteld en ingediend moeten worden.

De projecten worden opgesteld na hoorzittingen in de verschillende ressorten over het gehele land. Daarna worden deze besproken door de districtsraden om uiteindelijk te komen tot een plan van het district. "Dit is een zeer belangrijk moment voor alle Surinamers. Wij van de regering doen er alles aan om steeds meer invulling te geven aan burgerparticipatie", aldus Dikan. Onder meer gezond drinkwater, de agrarische sector, gezondheid, elektriciteit, toerisme, milieu en industriële ontwikkeling zijn als prioriteit aangegeven door de dc's.

August Bado, burgervader van Tapanahony, heeft de minister gevraagd extra aandacht te vestigen op de noden van Sipaliwini. Hij ziet graag dat de grote ontwikkelingsachterstand die er is in dat gebied, wordt ingelopen in het komend begrotingsjaar. "Dat is de noodkreet uit de plaatselijke gemeenschap en we vragen of de regering meer aandacht daaraan kan besteden", luidt het verzoek van Bado.

De minister beaamt dat er een achterstand is in het achterland. "Maar wij zijn hoopvol gestemd en we wachten op de begrotingen en we zullen kijken op welke manier we de nodige middelen kunnen krijgen voor de districtsfondsen", verzekert Dikan. Om de ingediende plannen sneller te realiseren zullen er een aantal plan-units worden geïnstalleerd. De grootste uitdaging van de districtsplannen blijft volgens Dikan en de verschillende dc's de financiering van de projecten.

Indien de begrotingen te duur zijn, zullen districten deels zelf moeten inkomen met de financiën. Hoewel dat een uitdaging is, weet Dikan dat de projecten zullen worden uitgevoerd omdat de districten over hun eigen fonds beschikken. Het is nu aan de creativiteit van de verschillende dc's om de middelen binnen te halen. De dc's moeten hun begrotingen uiterlijk eind mei indienen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina