Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Rijstexporten opnieuw overwegen’

‘Rijstexporten opnieuw overwegen’

26/03/2019 00:08 - Ivan Cairo

Een boot wordt in de haven van Nickerie geladen met rijst ten behoeve van de export. Door sancties van de Verenigde Staten van Amerika stagneert de export van dit product naar Venezuela.

Een boot wordt in de haven van Nickerie geladen met rijst ten behoeve van de export. Door sancties van de Verenigde Staten van Amerika stagneert de export van dit product naar Venezuela. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Verenigde Staten (VS) draaien de duimschroeven voor de Venezolaanse regering steviger aan. In een poging de regering van president Nicolas Maduro internationaal verder te isoleren zijn vrijdag nieuwe economische sancties getroffen. Tegen de economische en sociale ontwikkelingsbank, Bandes, en vijf van haar dochterondernemingen zijn strafmaatregelen getroffen.

Daarnaast heeft Washington een aantal personen die opereren in de Venezolaanse financiële sector geïdentificeerd tegen wie ook sancties getroffen zouden kunnen worden. De acties zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gericht op instellingen waarvan Maduro gebruik maakt om "geld van het Venezolaanse volk uit Venezuela weg te sluizen".

Met de economische maatregelen wil de VS het ook moeilijker maken voor Maduro om zaken te doen met de internationale gemeenschap. Recentelijk richtte de VS een verzoek aan Suriname om geen zaken meer te doen met de huidige regering in Caracas, terwijl de regering een optie voor rijstproducenten had gecreëerd om alvast dertigduizend ton rijst naar Venezuela te exporteren.

Desgevraagd zegt politiek commentator August Boldewijn dat Suriname op basis van de feitelijke omstandigheden dient te handelen en niet op grond van het verzoek van Washington om geen zaken meer te doen met Maduro. Boldewijn: "Suriname mag niet buigen voor het verzoek van de VS. Anders wordt het land een vazalstaat en lopen we aan de leiband van Amerika."

Hij benadrukt dat de autoriteiten goed moeten nagaan of er geen betalingsproblemen zullen zijn bij leveringen aan Venezuela vanwege de Amerikaanse sancties tegen Venezolaanse banken. "Als het moeilijker wordt je geld te krijgen dan zou ik de rijst niet exporteren. Dat besluit moet echter niet genomen worden op basis van de brief van de VS, maar op basis van de feitelijke omstandigheden", meent Boldewijn.

Hij is evenwel van oordeel dat de regering er verstandig aan doet consequent te blijven in het nemen en handhaven van standpunten. De regering heeft bij monde van president Desi Bouterse en minister Yildiz Pollack-Beighle gezegd dat Suriname niet bemoeit met de interne politieke aangelegenheden van Venezuela en dat de problemen daar langs de weg van dialoog opgelost zouden moeten worden. Paramaribo is daarom ook geen voorstander van een gewapende interventie van het buitenland.

Boldewijn: "Suriname heeft een lijnrechtig standpunt en doet er goed aan consequent te blijven in haar standpunten." Dit moet zo blijven vindt de bestuurskundige wil het land internationaal haar betrouwbaarheid en waardigheid op diplomatiek gebied behouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina