Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Clean-up Abrabroki goed ontvangen

Clean-up Abrabroki goed ontvangen

25/03/2019 07:09 - Amanda Palis

De Van ‘t Hogerhuysstraat wordt ontdaan van plastic en ander afval.

De Van ‘t Hogerhuysstraat wordt ontdaan van plastic en ander afval. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - In de vroege zaterdagochtendzon ontdoen vrijwilligers al rapende de bermen en voetpaden van de drukke Van ‘t Hogerhuysstraat van plastic en ander afval. Zij hebben zich opgegeven voor de clean up-actie te Abra Broki van Support Recycling Suriname (Suresur).

Een deel van hen verzamelt alle bruikbare plastic in blauwe zakken en een ander deel het overige afval in witte zakken. "Ik ben altijd iemand geweest die actief meedoet bij activiteiten die kunnen bijdragen aan een beter land", vertelt Orpa Jackson, die naast opruimen ook de vrijwilligersregistratie bijhoudt. 

Het is de eerste buurtschoonmaakactie georganiseerd door Suresur. Behalve de 87 vrijwilligers die zich hebben aangemeld, maken ook buurtbewoners spontaan deel uit van de schoonmaakploegen. "Dus het zullen er nu zeker veel meer zijn", constateert Jackson tevreden.

De ploegen zijn verspreid aan de slag in de omgeving van de Noodmarkt. Terwijl vrijwilligers in droge trenzen en langs de straten vuil aan het rapen zijn, kijken marktgangers nieuwsgierig toe maar stoppen niet. "De reacties die wij tot nu toe hebben ontvangen van omstanders en buurtbewoners zijn wel heel erg positief geweest", vertelt projectcoördinator Glenn Ramjan van Suresur, die voornamelijk petflessen verzamelt voor verwerking.

Hij is heel tevreden met de opkomst en ziet dit als een positief teken vanuit en naar de gemeenschap en van groeiende bewustwording over het schoonhouden van het milieu. "We hopen dat deze schoonmaakactie een stimulans zal zijn voor buurtbewoners, en dat merken we nu al door de reacties die we krijgen. Sommigen hebben zelfs aangegeven dat zij na de afgesproken slottijd door willen gaan met opruimen."

Obed Kanape heeft zich opgegeven als vrijwilliger, samen met zijn jongeren van Ibigi, een organisatie die zich voornamelijk richt op criminaliteitspreventie voor jongeren uit probleembuurten. "Door mee te doen, ondersteunen we niet alleen andere jongeren maar helpen wij ook hun buurt aangenamer te maken", vertelt Kanape. Ibigi werkt volgens het concept van 'Crime Prevention Through Environmental Design' (CPTED). "Ofwel de omgeving dusdanig maken dat criminaliteit ver uit de buurt blijft", licht hij toe.

Ook bedrijven hebben gehoor gegeven aan de buurtschoonmaakoproep van Suresur. "Eén van de duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwerij is niet alleen meedoen aan vrijwilligerswerk, maar ook helpen bouwen aan een beter Suriname. Dit zien wij als een fantastische gelegenheid om mee te helpen aan een beter land", vertelt Margarita van der Zwart van de Surinaamse Brouwerij.

Gewapend met harken en vuilzakken verzamelen zij en acht andere collega's vuil in de drukke straten van Abra Broki en omgeving. De reacties op hun schoonmaakacties zijn overwegend positief geweest. Haar collega Gillian Pooters vertelt: "Mensen die langslopen en ons zo bezig zien, vinden het goed. Ik hoorde een groep mannen zeggen dat we ons als Surinamers moeten schamen, want den bakra e kon krin gi unu."

Terwijl de vrijwilligers ijverig vuil aan het rapen zijn vóór  de verschillende handelszaken, worden zij verrast met water door de bromfietsreparateur die zojuist stond toe te kijken. "We wroko tranga, a son faya, da yu musu dringi bun", zegt de Chinese ondernemer bescheiden over zijn ondersteuning.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina