Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • WWF positief over komend verbod op foam

WWF positief over komend verbod op foam

24/03/2019 00:00 - Gilliamo Orban

WWF positief over komend verbod op foam

 

PARAMARIBO - Directeur Laurens Gomes van World Wildlife Fund (WWF) Guianas is er verheugd over dat de overheid de import van styrofoam per 1 mei zal verbieden. Het importverbod zal gelden voor etensbakjes, borden, drinkbekers, vlees- en groententrays en piepschuim dat vervaardigd is uit geëxpandeerde kunststof (styrofoam).

Een overgangsperiode van zes maanden zal worden ingebouwd voor importeurs en producenten die voorraden hebben liggen of bestellingen die al onderweg zijn. "Dat is superpositief en we juichen het besluit van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme toe", zegt Gomes.

Hij wijst erop dat styrofoam heel langzaam afbreekt in het milieu, waardoor het niet makkelijk verdwijnt. "Als dit wordt verbrand komen er giftige stoffen vrij en dat is schadelijk voor mens en dier", stelt de directeur. Los hiervan belanden foambakken soms in de rivier waarna ze naar zee drijven. De oceaan wordt hierdoor vervuild.  

Gomes herinnert zich dat Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) enkele maanden geleden een petitie had ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) met het verzoek om plastic zakken per 1 januari 2019 uit de handel te halen.

"Er is alvast een stap gemaakt om van styrofoam af te stappen. De mensen die de petitie hebben ingediend raken dan niet ontmoedigd", stelt de directeur. Er moet volgens hem nu gewerkt worden aan het verbod op plastic zakken. "Er moet naar een alternatief gezocht worden en er kan ook een belastingvorm worden ingevoerd voor plastic zakken om het gebruik hiervan te verminderen", aldus Gomes.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina