Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nickeriaanse opkomst

COLUMN: Nickeriaanse opkomst

18/03/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Nickeriaanse opkomst

Giwani Zeggen  

Het zal allemaal toeval zijn, maar sinds de post van Enver Panka viraal ging, is de regering bezig met een charmeoffensief richting de Surinaamse artiesten. Eerlijk gezegd denk ik dat ze het in Ocer in hun broek deden, nadat Enver zei wat hij vindt van de huidige situatie in het land. Ik moet de artiest met enige achterban nog tegenkomen die nu een lied durft te maken waarin het beleid van Bouterse en de NDP wordt verheerlijkt. Eigenlijk is een nieuwe song niet nodig. Als wij willen weten hoe het in ons land gaat, moeten we naar de liedjes van Papa Touwtjie luisteren. Alsof hij een vooruitziende blik had, een Messias van de Surinaamse muziek. Meer dan ooit doen zijn liedjes opgeld.

Eerst was het de president die artiesten probeerde te paaien met de aankoniging dat hij een heuse dansclub heeft gekocht. Er kunnen daar opnames worden gedaan, er is oefenruimte beschikbaar en een locatie voor shows. En afgelopen week werden de dames en heren bijeengeroepen door minister Stephen Tsang. Die wil ervoor zorgen dat Surinaamse artiesten hun muziek registeren bij Spotify, maar belangrijker nog, dat de auteursrechten eindelijk worden geregeld.

Eerlijk is eerlijk, dat er nog altijd niet wordt betaald voor het intellectuele eigendom van Surinaamse muziekauteurs, is hun eigen schuld. De huidige wet biedt hen de mogelijkheid om een vereniging op te richten en op te treden als muziekauteursrechtenbureau. Misschien niet voor de muziek buiten Suriname gemaakt, als ik me niet vergis bezit Sasur nog altijd die rechten, maar wel voor lokaal geproduceerde liedjes.

Waarom het dan nog niet is gebeurd? Goede vraag voor de quiz. In ieder geval heeft de Vereniging van Surinaamse showorganisatoren (VSO) ze als een baksteen laten vallen. Eerst de doelgroep samen met de SRS ophitsen tegen Sasur, met de belofte dat ze het voor ze zouden regelen, om ze daarna als een baksteen te laten vallen. Geen van de exponenten van de VSO heeft sinds Sasur daadwerkelijk stappen gezet zodat muziekgebruikers, onder wie de leden van de VRTS, auteursrechten gaan betalen. Grappig daarbij is dat diezelfe exponenten hun muziek wel in Nederland hebben geregistreerd en elk jaar, hoe weinig dan ook, geld ontvangen voor hun intellectueel eigendom.

Het is te hopen dat met de push van ministerTsang, er nu echt een vereniging van de grond komt. En nog belangrijker, de auteurs die vaak ook artiest zijn, moeten goed opletten wie de mensen zijn die het proces niet zullen steunen en zelfs zullen proberen het wederom te frusteren. Simpelweg omdat zij hun zakken vullen over de rug van hun Surinaamse collega's. Ondanks dat, moeten ze niet opgeven. Een vereniging opzetten en gaan onderhandelen met bijvoorbeeld de VRTS. Er zijn genoeg leden in die vereniging die beseffen dat er betaald moet worden en dat ook willen.

Over eenheid gesproken. Ik neem mijn pet af voor de Nickeriaanse bevolking. Het stadion was zaterdag tijdens de oefeninterland tegen Guyana tot de laatste staanplaats bezet. Voor de selectie lijkt mij dat ook prettig. Om de kleuren van jouw land te verdedigen voor een vol stadion. Ik hoor het u al zeggen: het stadion is klein en biedt niet zoveel plek. En toch verdient Nickerie een pluim. Hoe klein dan ook, het zat helemaal vol. Tjokvol!

Het is te hopen dat zaterdag, als Natio moet winnen, het André Kamperveen Stadion ook tot de laatste plaats bezet is. De hoofdtribune en tribune Noord. Gewoon om dat de spelers en staf het verdienen. En als Paramaribo het wederom laat afweten, misschien moet de SVB-voorzitter bellen met Fifa-baas Gianni Infantino. Om hem uit te leggen dat de plannen voor een nieuw stadion doorgaan, maar dat de locatie wordt gewijzigd. Van Paramaribo naar Nickerie.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina