Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijstboeren blijven weg bij indiening petitie

Rijstboeren blijven weg bij indiening petitie

16/03/2019 07:19 - Beta Debidien

De rijstboeren die gehoor hebben gegeven aan de oproep van de Surinaamse Padie Boeren Associatie om aanwezig te zijn bij de indiening van een petitie aan president Bouterse.

De rijstboeren die gehoor hebben gegeven aan de oproep van de Surinaamse Padie Boeren Associatie om aanwezig te zijn bij de indiening van een petitie aan president Bouterse. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Rijstboeren hebben weinig hoop op een betere padieprijs en bleven daarom vrijdag massaal weg bij de indiening van een petitie aan president Desi Bouterse, via districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe. Van de ruim duizend rijstboeren gaven er minder dan honderd gehoor aan de oproep van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) om te komen ondersteunen.

"Het is een strijd die wij haast elk seizoen voeren tegen molenaars die woekerwinsten maken ten koste van de boeren die letterlijk ploeteren in de sector", zegt rijstboer Radj Uday. Hij is niet komen opdagen, omdat hij weinig hoop heeft op een betere opkoopprijs. "We weten dat de internationale prijzen van rijst en rijstproducten gunstig zijn, maar toch krijgen we niet het gewenste bedrag. Hierdoor lopen de schulden van de boeren bij de banken steeds op en raken ze verder in de problemen", aldus de rijstboer.

De SPBA vraagt in haar protestbrief om ontvangen te worden door het staatshoofd. "We willen bemiddeling van de president, zodat molenaars een betere prijs betalen voor de padie, die nu wordt afgeoogst", benadrukt SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw. Boeren krijgen SRD 85 voor een baal natte padie van 79 kilogram, terwijl de kostprijs ruim SRD 133 bedraagt. De SPBA zal het staatshoofd vragen in te komen in de vorm van een subsidie voor de geleden verliezen. 

De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) is de SPBA-actie komen ondersteunen met dertig leden. "Helaas is niet iedereen gekomen", zegt BSP-voorzitter Radjoe Bhikharie. "Het is een strijd van de landbouwers, die het nu heel moeilijk hebben om te produceren tegen torenhoge kosten vanwege de dollarkoers. Wij moeten de strijd in eenheid voeren om een betere prijs voor de padie af te dwingen." De BSP heeft een calculatie gemaakt die overeenkomt met die van de SPBA. "Elke prijs beneden SRD 130 voor een baal is onacceptabel", benadrukt Bhikharie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina