Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook paspoorten worden gemoderniseerd

Ook paspoorten en rijbewijzen worden gemoderniseerd

16/03/2019 05:24 - Naomi Hoever

Ook paspoorten en rijbewijzen worden gemoderniseerd

 

PARAMARIBO - Het 'print house' dat de elektronische identiteitskaart (e-ID) afdrukt, zal binnen niet al te lange tijd ook het printwerk van digitale rijbewijzen overnemen van het Korps Politie Suriname (KPS). Naast het vernieuwde rijbewijs zal ook het paspoort worden gemoderniseerd. Dit zegt coördinator e-Goverment Gardelito Hew A Kee. “KPS heeft niet geïnvesteerd in een systeem, maar er zijn slechts blanco pvc-rijbewijzen aangeschaft.”

Net zoals bij de overname van de paspoorten, zal verder met de pvc-rijbewijzen worden gewerkt totdat de voorraad op is. "We gaan niet ervoor zorgen dat de paspoorten eerst op zijn om dan te werken aan het nieuwe systeem. Je wacht niet tot dat dingen op zijn om dan te beginnen met een nieuw project. We gaan nu direct starten met dat van de rijbewijzen. Wat er aan pvc-rijbewijzen nog over is, wordt eerst gebruikt om daarna over te gaan tot e- rijbewijzen. De korpsleiding kan beter uitweiden hierover. Wij willen meer veiligheid in het rijbewijs", stelt Hew A Kee verder.

Humphrey Naarden, hoofd van de politievoorlichting zegt dat hij nog niet op de hoogte is van dit voornemen. In 2013 zijn de pvc-rijbewijzen geïntroduceerd. Deze hebben de grootte van een pinpas en zijn beter beveiligd dan de blauwe papierrijbewijzen. Door dit systeem kunnen gegevens sneller worden nagetrokken. Personen die slagen voor hun rijexamen, kunnen binnen een half uur over dit rijbewijs beschikken. Voorheen was de wachttijd twee tot drie weken.

In 2005 is het Caricompaspoort geïntroduceerd. Dit was een geheel geautomatiseerd systeem dat heel veel verschilt van de oude paspoorten van vijftien jaar terug. Het Caricompaspoort is leesbaar door de machine en werd dus niet meer met de hand geschreven. Vorig jaar werd bekend dat de 2D-barcode, die op de houderpagina van het paspoort is aangebracht, is verboden. Houders met een 2D-barcode in hun paspoort mogen het vernieuwen op de dag waarop het vervalt. Het nieuwe paspoort zal wel aan de nieuwe eisen voldoen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina