Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gegevens elektronische ID-kaart veilig bij CBB

Gegevens elektronische ID-kaart veilig bij CBB

16/03/2019 10:22 - Naomi Hoever

Hij heeft ze in zijn lange leven al in alle soorten en formaten gehad en vrijdag mocht hij er nog een aan zijn collectie toevoegen. Als eerste Surinamer kreeg de 103-jarige Richenel Alexander Ferdinand, de nieuwe e-ID-kaart overhandigd.

Hij heeft ze in zijn lange leven al in alle soorten en formaten gehad en vrijdag mocht hij er nog een aan zijn collectie toevoegen. Als eerste Surinamer kreeg de 103-jarige Richenel Alexander Ferdinand, de nieuwe e-ID-kaart overhandigd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Nu is de ID-kaart veilig genoeg voor de burger. Je bent gegarandeerd dat er geen tweede persoon rondloopt met jouw gegevens”, zei minister Mike Noersalim van Binnenlandse zaken (Biza) vrijdag op een persconferentie. De fraudegevoeligheid van de oude ID-kaarten en de vele gevallen van vervalsing waren voor Biza de aanleiding om de e-ID kaart te lanceren. Deze voldoet aan alle internationale aspecten, waarbij een overgangsregeling van drie jaar is afgesproken.

Echter, er moet regelgeving in orde worden gemaakt om de privacy van die groep burgers te garanderen. "We moeten de wet op privacy regelen, zodat de houders zich niet druk hoeven te maken dat informatie tussen ambtenaren onderling gedeeld wordt", zegt Gardelito Hew A Kee, coördinator e-Government. De elektronische ID-kaarten zijn vrijdag geïntroduceerd.

Hew A Kee geeft verder aan dat de gegevens centraal zijn opgeslagen bij de overheid. Hij benadrukt dat de data tot het bevolkingsregister behoren en dus bij CBB zullen blijven. "Pas als u met uw duim toegang geeft tot de kaart, komen uw gegevens vrij. Vanuit CBB worden er geen data beschikbaar gesteld."

De oudste en jongste ID-kaarthouders van Paramaribo, Richenel Fernand (103) en Mercedes Tjon Soe Tsoi (16), zijn de eerste burgers die een gemoderniseerde versie daarvan hebben ontvangen uit handen van Noersalim. In de tweede fase van het project zal ernaar gewerkt worden om papieren documenten, die bij CBB afgehaald kunnen worden overbodig te maken.

Via een contactloze chip in de kaart kan de informatie worden gelezen die voorkomt op die papieren documenten. Biza wil binnen zes maanden hiertoe overgaan, zodra alle 41 bureaus voorzien zijn van apparatuur en het totale personeel is getraind. Verder kunnen instituten en bedrijven de informatie ook traceren als zij een reader aanschaffen, echter hebben zij slechts een inkijkfunctie. De komende tijd zal er nog heel veel gebeuren om het maximale uit de kaart te halen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina