Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dijksteel op volgende zitting in zaak Naarendorp

Dijksteel op volgende zitting in zaak Naarendorp

15/03/2019 10:35 - Van onze redactie

Dijksteel op volgende zitting in zaak Naarendorp

 

PARAMARIBO - Bij de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno in het 8 Decemberstrafproces, zijn donderdag enkele verklaringen van getuigen voorgelezen door kantonrechter Alida Johanns. Ze zijn opgenomen in dossiers die zijn overlegd door het Openbaar Ministerie.

Het gaat om verklaringen van Rita Chin A Loi, Iwan Dijksteel, Soepardi Moeslikan, Florence Daal en Joyce Rahman en Rudi Chotkan. De rechter bepaalde dat getuige Iwan Dijksteel, eerder al als verdachte gehoord, bij de volgende zitting op 27 maart moet verschijnen en gelaste zijn medebrenging.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, vindt het niet verstandig om nu te beoordelen hoeveel waarde gehecht kan worden aan deze getuigenverklaringen. "Ik denk dat wij de gelegenheid moeten geven aan de verdediging en het OM een bepaalde waarde of gewicht te hechten aan de verklaringen." De raadsman is wel de mening toegedaan dat er nieuwe informatie is opgenomen.

In een verklaring staat dat Naarendorp en Hardjoprajitno op cruciale momenten aanwezig waren in het Fort Zeelandia waar de Decembermoorden zijn gepleegd. De verklaring dat een van de getuigen hoofdverdachte Desi Bouterse heeft zien schieten op een van de slachtoffers, is volgens Essed niet relevant in deze zaak.

"Het gaat hier om twee andere verdachten. Dat deel van de verklaring is voor deze zaak niet van belang. Bij eerdere zittingen bij de krijgsraad zijn de verklaringen toen ook afgelegd", aldus Essed. Op de vraag of Iwan Dijksteel als getuige op de volgende zitting een ommekeer kan brengen in het verloop van de zaak, wilde Essed inhoudelijk niet ingaan. Wel zegt hij dat het voor de waarheidsvinding van belang is dat Dijksteel dan als getuige wordt gehoord.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina