Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mensen Kwamalasamutu drinken chloorwater’

‘Mensen Kwamalasamutu drinken chloorwater’

14/03/2019 08:09 - Gilliamo Orban

 SWM-arbeiders bij de waterinstallatie van Kwamalasamutu.

SWM-arbeiders bij de waterinstallatie van Kwamalasamutu. Foto: NII  

PARAMARIBO - Ondanks het verbod van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) aan bewoners van het grootste Triodorp Kwamalasamutu het aangeboorde bronwater te drinken, doen sommigen dat toch. Er is chloor aan het water toegevoegd om het te zuiveren van bacteriën.

"De mensen die dicht bij de waterinstallatie wonen, gaan ernaartoe om toch het chloorwater te drinken, omdat ze dorstig zijn", zegt een bewoner tegen de Ware Tijd. "Ik houd mijn hart vast voor deze dorpelingen en hoop niet dat ze ziek worden of zelfs dood gaan."

De waterinstallatie is relatief ver verwijderd van de rivier. Het dorp wordt volgens deze bewoner sinds december vorig jaar geteisterd door grote droogte, waardoor de kreken zijn uitgedroogd. Het water in de rivier staat erg laag. Omdat veel mensen toch met het weinige water hun emmers willen vullen, blijft het niet helder vanwege omwoeling van bodemvuil.

"We hebben al drie maanden geen regen gezien en als dit nog langer doorgaat, is dat niet normaal. Dit heeft te maken met klimaatverandering", denkt de bewoner. De overheid heeft per vliegtuig water in flessen en jerrycans getransporteerd naar het dorp. "Het is al bijna op, terwijl het voor langere tijd bestemd was."

De bewoner vertelt dat de waterinstallatie al een jaar buiten werking is, maar dat de overheid nu pas naar het gebied is gekomen om het probleem op te lossen. Hij denkt dat de waterpomp niet voldoende druk produceert om het water te kunnen distribueren naar de huishoudens.

Vorige week kreeg het dorp bezoek van SWM-medewerkers en districtscommissaris Theresia Cirino van Coeroeni. Er zijn werkzaamheden verricht maar de waterinstallatie is nog niet in orde. De SWM-werknemers zijn intussen terug in Paramaribo, maar keren binnenkort terug. Ze hebben monsters meegenomen om de kwaliteit van het water te onderzoeken.

Sommige dorpelingen willen dit probleem niet aan de overheid alleen overlaten. Ze zien graag dat niet-gouvernementele organisaties zoals het Amazon Conservation Team (ACT) een handje helpen. In Tepu is er onlangs met de medewerking van ACT een waterinstallatie in gebruik genomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina