Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Toekomstvisie graag

COMMENTAAR: Toekomstvisie graag

13/03/2019 12:00

COMMENTAAR: Toekomstvisie graag

 

DE VERKIEZINGSSTRIJD IS al in volle gang. Wordt het kiezersvolk opnieuw opgezadeld met incidentele, populistische presentaties, waarvan op voorhand vaststaat dat gedane beloftes niet realiseerbaar zijn? Het electoraat wil iets nieuws: een heldere, samenhangende, gefundeerde en realiseerbare toekomstvisie, gebaseerd op voldoende financiële middelen om ontwikkeling te brengen.

Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur belooft te zullen bepleiten dat Surinamers die ten tijde van de Onafhankelijkheid vijftien jaar oud waren, in aanmerking komen voor Nederlandse sociale voorzieningen. Hij maakt zich sterk om hiervoor een lobby te beginnen bij Nederlandse parlementariërs. Somohardjo koppelt een opmerkelijke uitspraak hieraan: ook al zou het maar om honderd euro (SRD 900) gaan, het is nog altijd beter dan onze AOV.

De lancering van dit voorstel op een politiek podium te Lelydorp is bedoeld om stemmen te winnen, en de goegemeente een worst voor te houden. Ook al zou het voorstel realiseerbaar zijn, dan nog is het onkies de met eigen zweet verkregen Surinaamse AOV minderwaardiger te achten dan een honderd euro.

Somohardjo heeft na de onafhankelijkheid ook regeermacht gedeeld; hij had de mogelijkheid een veel hoger bedrag aan de Surinaamse oudjes te geven. Dat heeft hij niet gedaan en wil nu armoedig de hand gaan ophouden bij de Nederlandse staat. Die houding verschilt niet van een bedelcultuur. Van de parlementariër mag meer zelfrespect en een gevoel van eigenwaarde worden verwacht. Hij waant zich nog in de tijd van bakken vol geld vanuit de Noordzee, terwijl hij zich sterk ervoor moet maken de economische weerbaarheid in eigen hand te nemen.

Ongenuanceerde uitspraken over de Surinaamse vrouw geven ook te denken. Hij wil een vrouw als president. Daar is niets mis mee als het om een vrouw gaat die beantwoordt aan het profiel van een bekwame president. Anders wordt het als de vrouw wordt neergezet als iemand die met het weinige geld in de huishouding uitkomt en daardoor een goede econoom is. Dat is niet het profiel van een vrouw in een hoge positie.

De PL-voorzitter gaat er prat op een Chinese en inheemse vrouw in het parlement te hebben gebracht en de eerste Javaanse als districtscommissaris. Wij blijven zo aan de gang. Waarom de etniciteit zo op de voorgrond, het gaat toch om Surinamers? Het belang van de Surinaamse vrouw is bovendien complexer en vraagt in het algemeen visie voor verbetering van haar positie en oplossen van fundamentele vraagstukken waarmee zij kampt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina