Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname in Internationale Diamantraad

Suriname in Internationale Diamantraad

12/03/2019 04:04 - Wilfred Leeuwin

Suriname in Internationale Diamantraad

 

PARAMARIBO - Met slechts de 26 stemmen van de coalitie heeft De Nationale Assemblee de toetreding van Suriname tot de Internationale Diamantraad goedgekeurd. Hiermee accepteert het land ook het proces te ondergaan voor het verkrijgen van de Kimberly Proces Certificering.

De oppositie heeft voortijdig de vergadering verlaten, omdat in haar ogen die onnodig lang duurde. Bovendien heeft de regering geen ruggenspraak gehouden met binnenlandbewoners over concessierechten, zo bleek uit het antwoord van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen op vragen van parlementsleden.

Suriname zal zich nu niet alleen bewegen in de goudindustrie, maar ook op het gebied van diamantwinning. Zodra alle wetgeving in orde is, zal opnieuw gesproken moeten worden met concessiehouders in de mijnbouwindustrie, zegt Dodson. Het idee hierachter is dat voor alle zekerheid moet worden nagetrokken waar en in welke mate concessionarissen, vooral in de goudsector, ook diamanten en andere edelstenen tegenkomen en daar financieel voordeel aan hebben.

Met de toetreding van Suriname tot de diamantraad zal er meer controle komen op concessies. Het land zal met een mineraleninstituut moeten werken aan het identificeren van diamanten. Illegaal gewonnen edelstenen door kinderarbeid en andere illegale activiteiten in de sector, zoals smokkel, kunnen met de toetreding beter worden aangepakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina