Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Particulieren in hoger tempo op woningbouw

Particulieren zullen in hoger tempo woningbouwprojecten neerzetten

12/03/2019 05:12 - Jason Pinas

Vicepresident Ashwin Adhin en financiënminister Gillmore Hoefdraad bij de start van Altona-project 2, een woningbouwproject in het district Wanica.

Vicepresident Ashwin Adhin en financiënminister Gillmore Hoefdraad bij de start van Altona-project 2, een woningbouwproject in het district Wanica. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De nieuwe manier die de regering hanteert voor het uitvoeren van woningbouwprojecten, zal volgens vicepresident Ashwin Adhin, een groter succes hebben. Anders dan voorheen zal de overheid nu geen huizen meer bouwen, maar slechts de randvoorwaarden zoals de nutsvoorzieningen scheppen.

Volgens de vicepresident is het plan nu om zoveel mogelijk de particuliere sector de gelegenheid te bieden woningen op te zetten. Via de lokale banken zullen die worden doorverkocht aan de gemeenschap. Adhin: "Woningnood was een van de grootste problemen die we hadden vanaf 2010. We hebben tot nu toe al een paar duizend huizen gebouwd, maar met het nieuwe systeem dat we introduceren, zal je een heel hoog tempo zien."

Het startsein van een groot woningbouwproject is zondag gegeven in Wanica. Op Vredenburg Serie B zullen maar liefst 3.250 huizen worden neergezet in Altona-project 2. Het project is van P&D Real Estate, maar de uitvoering is in handen van het Chinese bouwbedrijf  Sudong.

Honderden mensen van verschillende leeftijden en bevolkingsgroepen hebben zich op die dag geregistreerd."A no now mi de bezig nanga oso sani, dus ik hoop dat het nu wel lukt. Ik ben al moe om een huurhuis te betalen", klaagt een man die zijn naam weer heeft opgegeven.

De Finabank en Hakrinbank zullen de woningen financieren. Kort voor de start van het tweede deel, hebben ruim zeventig mensen hun huissleutels in ontvangst genomen. Hun woningen staan in het Altona-project 1 waar intussen tweehonderd huizen zijn afgebouwd.

Zowel president Desi Bouterse als Adhin hebben bij de eerstesteenlegging gewezen op het belang van een eigen woning. Omdat het staatshoofd niet tevreden was met het tempo waarop de overheid zaken realiseerde, is besloten particulieren erbij te betrekken. "We werken samen op basis van goed vertrouwen. De bedrijven hebben geloof in de regering en ze zijn bereid de huizen te bouwen en dat juichen we toe. Dit is pas het begin", aldus Adhin.

Volgens hem zijn er naast P&D Real Estate voorlopig nog twee andere particulieren die de uitvoering op zich hebben genomen. De regering staat open om ook met andere partners in zee te gaan. De vicepresident benadrukt dat dit geen verkiezingsstunt is. "Dit is geen show. We zijn menens dit probleem op te lossen." Volgens hem zal een tweekamerwoning voor SRD 1.500 per maand te koop zijn en een woning met drie slaapkamers SRD 1.750 per maand.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina