Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Begin bij de jeugd’

‘Begin bij de jeugd’

12/03/2019 15:43 - Jason Pinas

Saw Ken Wye, chief executive officer van Crimsonlogic, vindt dat Suriname sneller moet investeren in ICT.

Saw Ken Wye, chief executive officer van Crimsonlogic, vindt dat Suriname sneller moet investeren in ICT. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Een land dat streeft naar duurzame ontwikkeling, mag informatie- en communicatietechnologie (ICT) nooit verwaarlozen. ICT zal namelijk een leidende rol hebben in de nabije toekomst. Innovatie in deze sector is daarom van heel groot belang.

Dit kwam donderdag naar voren tijdens een presentatie van Saw Ken Wye, chief executive officer van Crimsonlogic, die als speciale gast is uitgenodigd door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. 

Crimsonlogic is een servicebureau dat zijn basis heeft in Singapore. "Ieder land dat zichzelf goed wilt ontwikkelen, moet een duidelijke strategie hebben die technologie omhelst", benadrukt Wye. Tijdens zijn presentatie heeft hij het publiek enkele zaken voorgehouden die Singapore heeft gedaan in de afgelopen dertig jaar.

De topman van Crimsonlogic stelt onder meer dat een goede verstandhouding tussen regering en gemeenschap heel belangrijk is om de technologische ontwikkeling op een snel tempo te laten gebeuren. "Het is niet altijd gemakkelijk om de mensen zover te krijgen. Daarom is constante communicatie zeer belangrijk", legt hij uit.

Volgens Wye is Suriname op het gebied van ICT redelijk goed op weg. "Toen ik acht jaar terug hier was, zag ik een heel andere situatie. Nu is bijna alles draadloos en wel binnen een relatief korte periode, dus er is vooruitgang te merken", complimenteert hij. De topman heeft wel een belangrijk advies aan de beleidsmakers om bij de jeugd te beginnen. Waar nodig wil hij samen met zijn bedrijf wel de nodige ondersteuning bieden.

Reina Raveles, directeur van Handel en Industrie, zegt dat het ministerie nu bezig is met digitale transformatieprocessen binnen de handel. Vandaar dat het belangrijk is dat met name de gemeenschap wordt gewezen op voordelen die deze veranderingen met zich mee zullen brengen. Zowel Lindsey Sanne, directeur van Community Entrance Hinterland NV en Henk Guicherit, senior manager commerce van de Hakrinbank zijn ingenomen met de presentatie van Wye.

Sanne vindt dat technologie nog niet echt uitgebuit wordt in Suriname. "Het is er, maar nog op een laag tempo. Er is nog veel te doen, maar de vraag is wie kan je allemaal in deze sector plaatsen, want we hebben maar een half miljoen mensen en hoeveel van deze mensen zijn geïnteresseerd in hightech", merkt ze op.

Guicherit benadrukt net als Wye, dat de jeugd meer betrokken moet worden in deze sector. Hij stelt dat Suriname nog een lange weg heeft te gaan op dit specifieke gebied. Hij wijst erop dat er vooral moet worden geïnvesteerd in ICT-onderwijs. 

Dat is naar zijn mening een van de grootste uitdagingen. "Eigenlijk moet je nu investeren om te oogsten over twintig jaar. Welke politieke partij in ons land is in staat dat te doen? Maar onze economie is ook teveel afhankelijk van grondstoffen, we moeten nu diversificeren naar andere sectoren zoals ICT. Als we dat niet doen, gaat het lang duren", waarschuwt hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina