Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overkoepelend orgaan voor verkeersveiligheid

Overkoepelend orgaan moet verkeersveiligheid vergroten

07/03/2019 06:48 - Gilliamo Orban

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (tweede vanuit rechts) bij de overhandiging van het 'Strategisch plan voor verkeersveiligheid 2018-2021'.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (tweede vanuit rechts) bij de overhandiging van het 'Strategisch plan voor verkeersveiligheid 2018-2021'. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het instellen van een ‘Instituut voor Veilig Verkeer’ per Staatsbesluit kan straks een feit zijn. De raad van ministers en de Staatsraad hebben het overkoepelend orgaan voor verkeersveiligheid al goedgekeurd. “De president is nu bezig met de resolutie hiervan”, zei minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (JusPol) tegen de Ware Tijd.

Hij ontving woensdag in Torarica het 'Strategisch plan voor verkeersveiligheid 2018-2021' uit handen van Yitades Gebre, vertegenwoordiger de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho). De commissie Verkeersveiligheid is ondersteund door de Paho bij het opmaken van het plan waarin is opgenomen dat er een instituut voor veilig verkeer in het leven geroepen moet worden.

Het verkeersveiligheidsinstituut zal volgens Getrouw als centraal punt dienen voor het optimaliseren van de verkeersveiligheid en het coördineren van activiteiten die daarmee te maken hebben. Het instituut zal onder zijn ministerie vallen en nauw samenwerken met alle andere actoren die verantwoordelijk zijn voor acties en maatregelen die invloed hebben op de verkeersveiligheid. De ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie en Volksgezondheid zullen vertegenwoordigd zijn in het orgaan.

"Er is gebleken dat op bepaalde kruispunten constant aanrijdingen plaatsvinden. Het instituut moet nagaan wat de redenen daartoe zijn. Op basis daarvan zal beleid worden gemaakt", lichtte Getrouw toe. Hij wees erop dat er drie belangrijke factoren zijn die verkeersonveiligheid teweegbrengen. "De niet adequate infrastructuur, onveilige auto's - en daarom worden keuringsinstanties onder vergrootglas geplaatst - en het belangrijkste is de houding van de verkeersdeelnemers", benadrukte Getrouw.  

Een subwerkgroep zal vaststellen waar wet- en regelgeving aangepast of gemaakt moet worden. Daarnaast moeten belangrijke verdragen voor verkeersveiligheid en internationaal vervoer in kaart worden gebracht. Getrouw: "De verantwoordelijkheid voor verkeersveiligheid ligt niet alleen bij het verkeersveiligheidsinstituut, de politie, school of degenen die eerste hulp bieden bij verkeersongevallen. Wij vervullen allemaal een rol wanneer we aan het verkeer deelnemen."

Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), vindt de instelling van het overkoepelende orgaan op zijn plaats. Hij ziet graag dat het ook operationele doelen nastreeft. "We hebben al jaren hiervoor gepleit. Er worden nu bromfietsers gecertificeerd, maar er moet wat concreet gedaan worden om het aantal aanmeldingen te verhogen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina