Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘BGVS komt stabieler en sterker op de markt’

‘BGVS komt stabieler en sterker op de markt’

19/02/2019 09:38 - Lloyd Djendje

Ryan de Gama, directeur van het BGVS, verzekert dat het bedrijf zich sterker zal profileren op de markt.

Ryan de Gama, directeur van het BGVS, verzekert dat het bedrijf zich sterker zal profileren op de markt. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Stabieler en sterker op de markt komen is het streven van het nieuwe managementteam van het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS). Econoom Ryan de Gama leidt sinds de eerste week van januari dit bedrijf. Op dit moment worden interne zaken aangepakt, ter verbetering van de positie van BGVS op de medicijnmarkt.

De Gama wil hierop niet ingaan. "Het zijn bedrijfsgeheimen. In ieder geval - na het nodige intern te hebben gedaan - zullen onze afnemers en de samenleving merken dat wij sterker zijn dan voorheen. We zitten al langer dan een maand aan en alle bedrijfsprocessen worden geanalyseerd om te weten welke mogelijke hiaten er zijn en of er vernieuwing nodig is."

Er zijn in Suriname nog zeker tien andere groothandelsbedrijven in medicijnen, maar het BGVS is de grootste leverancier. De staat is volledig eigenaar. "De meeste mensen denken dat het staatsbedrijf de enige geneesmiddelenvoorziener is en daarom komt de kritiek vaak op ons als er iets gebeurt op de markt."  

De Gama stelt dat het BGVS "volledig bedrijfseconomisch al 36 jaar draait zonder subsidie. We betalen gewoon belasting zoals het een bedrijf betaamt. Bij de verkoop van medicijnen wordt er maar een kleine winst gemaakt, maar we kunnen onze broek nog ophouden".

Hij spreekt van een uitdaging om elke dag te letten op prijs, kwaliteit en beschikbaarheid van medicijnen die op de markt worden gebracht. Er wordt wel degelijk met concurrentie rekening gehouden, terwijl waar nodig wordt samengewerkt met andere spelers in het kader van de beschikbaarheid.

BGVS hanteert als staatsbedrijf bewust een scherpe prijs, maar de inspanning daartoe is niet eenvoudig. Terwijl de samenleving roept om een bepaalde medicijn moet het bedrijf de wereld rondkijken waar dat middel goedkoop, maar toch van goede kwaliteit betrokken kan worden. "En dat kost soms tijd en harde inspanning willen we voorkomen dat we geen dure medicijnen importeren die onbetaalbaar blijken voor de samenleving."

BGVS helpt de staat zeker minstens één keer per kwartaal om de bij de grenzen onderschepte medicijnen uit te testen en te vernietigen op basis van haar verantwoordelijkheid om onder meer de kwaliteit in het oog te houden. "We nemen geen risico. We weten immers niet onder welke omstandigheden de medicijnen zijn getransporteerd naar Suriname. Medicamenten importeer je niet gewoon, zoals bijvoorbeeld fietsen in een container. Er zijn hiervoor duidelijke voorwaarden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina