Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Douaneleiding wordt niet vervangen

Douaneleiding wordt niet vervangen

12/02/2019 06:22 - Ivan Cairo

Douaneleiding wordt niet vervangen

 

PARAMARIBO - Financiënminister Gillmore Hoefdraad peinst er niet over om het managementteam bij de douane te vervangen. Dat heeft hij de Douanebond vorige week per brief laten weten. De bewindsman stelt dat de quickscan die is uitgevoerd door een werkgroep die hij had ingesteld, hem geen reden geeft “om het managementteam te ontlasten uit hun functie”.

Hoefdraad stelt verder dat hij in een gesprek met August van Lobbrecht, die het managementteam leidt, een gedetailleerd plan van aanpak aan de interim-douanechef heeft gepresenteerd. Dit plan zal de komende vijftien maanden worden uitgevoerd. Er komen binnenkort nog meer veranderingen. Zo is het Douaneakkoord aan herziening toe. De veranderingen zullen door de bond met het managementteam besproken moeten worden, stelt de bewindsman.

Daarnaast zal de Centrale Landsaccountantsdienst, Clad, samen met een accountantsbureau binnenkort een forensisch onderzoek bij de douane instellen. De Clad zal voorts belast worden met het opzetten van een afdeling internal auditing- en riskmanagement. Het onderzoek van de werkgroep heeft ook uitgewezen dat er "enige mutaties moeten plaatsvinden", informeert Hoefdraad de Douanebond. Op korte termijn dient het managementteam met een voorstel te komen voor het totale mutatiebeleid bij de dienst.

Hoefdraad heeft ook ingegrepen bij het Asycuda-systeem. Met onmiddellijke ingang is dit systeem overgenomen en onder beheer gesteld van een functionaris van ICT-Gov. "Het ontbreken van de administratieve organisatie en interne controleprocedures bewerkstelligen een ongewenste ruimte voor een ondeugdelijke taakuitvoering van de douaneambtenaren", geeft de minister als reden aan. Hij kondigt aan dat negen 'scanners' op verschillende plekken worden geïnstalleerd; personeel zal getraind worden om deze te kunnen bedienen.

De bewindsman deelt verder mee dat de bond nog geïnformeerd zal worden over "een beter beloningsmodel binnen het korps". De minister heeft het managementteam ook gevraagd "om op een correcte wijze naar de ambtenaren toe te handelen". Omgekeerd verwacht hij hetzelfde van de douaneambtenaren. De bewindsman dringt er bij het bondsbestuur op aan om eventuele schriftelijk aan hem te rapporteren.

Hoefdraad: "Ik wil wederom benadrukken dat ik binnen alle departementen van mijn ministerie een correcte bejegening van medewerkers door de leiding en omgekeerd vereis. Dit te allen tijde en onder alle omstandigheden".  Eind vorig jaar had de Douanebond per brief de minister gevraagd om het managementteam met onmiddellijke ingang te vervangen omdat de werkrelatie ernstig was verstoord.

Teamleider Van Lobbrecht zou medewerkers onbeschoft en onheus behandelen en als onbekwaam betitelen met als gevolg dat de bond geen samenwerking met hem wilde. De Douanebond hield maandag een algemene ledenvergadering, maar de uitkomst van de bijeenkomst was bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina