Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De Surinaamse Chinees

COLUMN: De Surinaamse Chinees

08/02/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

“Die Chinese vriend van me heeft gezegd dat als ik daar kom (in China) ze foto’s van mij zullen maken omdat ik zwart ben. Ze gaan betalen om naar mij te kijken.” Mijn goede mati, die een negroïde uiterlijk heeft en donkergetint is, zit op zijn praatstoel. Het is de dag van het Chinees Nieuwjaar. Het Jaar van het Varken en heel Suriname heeft vrij.

Zijn informatie klopt want een collega was vorig jaar in China en heeft het allemaal meegemaakt. Stiekem werd ze aangeraakt. Ongevraagd ging ze op de foto alsof het aapjes kijken was in de dierentuin. Maar de andere verhalen van mijn goede vriend over de 'Surinaamse Chinees' en de 'nieuwe Chinees', waren minstens zo spannend.

Het begon allemaal toen hij vertelde over zijn bezoek aan een hoerenclub. Met en voor Chinezen! "Weet je dat je in Suriname exclusieve hoerenclubs hebt met alleen maar Chinese vrouwen? En ze zijn mooooi! Alleen als je een Surinaams-Chinese mati hebt kom je daarbinnen. Anders lukt het niet. Als je donker en alleen bent, kom je er niet in."

Nog nagenietend vertelt hij over de ervaring. "Deze spaarzame tenten vind je niet aan het Pad van Wanica of Highway hè. Maar op noord. Aan de buitenkant is niet te zien wat er achter de muren gebeurt. Het interieur is net als in een Chinese shaolinfilm", zegt hij. Men drinkt er Chinese wijn, zit op de grond in een sfeervol Chinees interieur en de bezoekers zijn veelal 'Surinaamse Chinezen'.

Maar wanneer voldoe je aan dit imago? Volgens hem ben je dat als je hier geboren bent, niet slordig bent en niet onbeschoft maar beleefd tegen andere Surinamers praat. "Die nieuwe Chinees spuugt gewoon voor je. Zij praten Nederlands noch Engels en ook niet goed Surinaams. Bij de Surinaamse Chinees zul je nooit zien dat de kleren, nagels en tanden vies zijn. De Surinaamse Chinees eet gewoon bij een Creoolse tent of thuis bij jou en mij. Zij discrimineert never nooit en is Surinamer." De Chinese immigranten van ooit, zijn net als de Javanen, Hindostanen en Afrikanen, intussen volledig geïntegreerd. Niet vreemd want sinds 1853 zijn er Chinezen in ons land.

Nee, het gaat om de Chinezen die sinds enkele jaren massaal de vele nieuwgebouwde winkels, bouwbedrijven, visserijsector, haarsalons, restaurants en dus ook bordelen bemensen. Die zijn niet geïntegreerd en daar is geen contact mee. En tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar gaat het in de speeches helemaal niet over deze groep. Er wordt een prachtig beeld geschetst over integratie van de Surinaamse Chinees want er is zero integratie en ontoegankelijkheid bij de alsmaar groter wordende groep nieuwe Chinezen.

Wij horen prachtige succesverhalen maar de 'nieuwe Chinees' wordt doodgezwegen. Surinamers zien hen als vreemdelingen, gewoon omdat men niets van hen afweet. Terwijl ze volgens mij grenzeloos harder werken onder zelfs erbarmelijke omstandigheden. Mijn mati zei het zo: "In het bordeel heb je meer anonimiteit want in tegenstelling tot de Braziliaanse en Venezolaanse sekswerkers, zul je deze vrouwen NOOIT over straat tegenkomen. Je betaalt wel meer: 100 US dollar. En als ze weigeren met een klant mee te gaan, worden ze als straf door een paar mannen genomen op een bank die midden in de ontvangstruimte staat."

En daarom verdienen deze vrouwen onze aandacht en bescherming. Ook zij hebben, net als de arbeiders in de bouw, kappers in de haarsalons die abnormaal lange dagen maken, recht op arbeidsbescherming en regulering in de eigen branche. Aan het begin van het Jaar van het Varken mogen we dus zeggen dat het nog niet goed gaat met de integratie van de nieuwste groep Chinezen. Dit in tegenstelling tot de echte 'Surinaamse Chinees' die Srananman is want hij eet bami, roti en pom.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina