Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bescherming sporters' wordt beleidspunt SOC

'Bescherming sporters' wordt beleidspunt SOC

08/02/2019 20:17 - Terence Oosterwolde

De SOC-workshop zorgde voor levendige discussies die leidden tot bruikbare voorstellen om seksueel molest binnen de sport aan te pakken.

De SOC-workshop zorgde voor levendige discussies die leidden tot bruikbare voorstellen om seksueel molest binnen de sport aan te pakken. Foto: SOC  

PARAMARIBO - Structuren in de sportwereld die erop gericht zijn om vooral vrouwen te beschermen en te behouden zijn er niet of moeten worden versterkt. Geheel in lijn met die gedachte hield het Surinaams Olympisch Comité (SOC) donderdagavond de workshop 'Safeguarding athletes from harassment and abuse in sport'.

Kirtie Algoe, commissaris Gender en Sport binnen het SOC, zegt dat het seminar moet bijdragen tot "concrete acties" om het milieu van sportbeoefening te verbeteren. "We zullen samen moeten bouwen aan structuren", hield ze het bonte gezelschap van bestuurders, journalisten en sporters voor.

Sinds haar aantreden in januari 2018 heeft Algoe al diverse stappen gezet. Zo waren er 'Power Hour Meetings' en 'Write the Wall', activiteiten die tot doel hebben vrouwenparticipatie groter en zichtbaarder te maken en de gap tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Wereldwijd sporten meer mannen, maar bekleden ook minder vrouwen sportbestuursfuncties.

Minder is dat sportbonden amper participeren en zaken zich met slakkengang voltrekken. Algoe noemt als voorbeeld dat slechts één van de acht bonden input had bij het eerdere project. Ook donderdag viel de participatie tegen: van de achttien bonden die zijn aangesloten bij het SOC, waren er slechts zes aanwezig: de judofederatie, de karate-do-associatie, de tafeltennis-, atletiek-, badminton- en zwembond.

Ondanks de mindere belangstelling bruist Algoe van enthousiasme. De commissaris wil zich er hard voor maken dat er beleid wordt ontwikkeld, waardoor seksueel, emotioneel en fysiek molest wordt tegengegaan. Voor de workshop heeft ze de hulp ingeroepen van de stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand voor Vrouwen, wier vertegenwoordiger Monique Vanenburg inging op seksueel molest op de sportplek.

Na - maar ook vóór - de presentatie van Vanenburg ontstonden er levendige discussies. De slotsom was dat er zeker nationaal beleid ontbreekt bij sportbonden over hoe om te gaan met seksueel molest. Vanenburg gaf daarom als belangrijk advies mee om structuren op te zetten, waaronder een klachtencommissie, die zich buigen over dit soort zaken. Ook een onafhankelijke vertrouwenspersoon is een must.

Aanwezigen erkenden dat er enorm veel werk aan de winkel is, maar denken dat met voorlichting en het kweken van bewustwording alvast een goede basis kan worden gelegd. Een eerste stap daartoe is volgens volleybalster Sandrina Hunsel het uit de taboesfeer halen van dit onderwerp, terwijl voor sportjournalist Marciano Zalman cruciaal is dat sporters assertief worden. "Leer sporters praten!" drukte hij de aanwezigen op het hart.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina