Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Benoeming Emanuels leidt tot onenigheid

Benoeming Emanuels tot kapitein Santigron leidt tot onenigheid

08/02/2019 17:56 - Gilliamo Orban

Salomon Emanuels.

Salomon Emanuels. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De benoeming van cultureel antropoloog Salomon Emanuels tot traditioneel gezagsdrager van Santigron door granman Albert Aboikoni lijkt te zorgen voor onenigheid in het dorp. Een lid van Kakai-bee bevestigt tegenover de krant dat Emanuels is benoemd tot hoofdkapitein.

"Dat kan hij niet worden omdat hij niet van de Kakai-bee is, die de stichter is van Santigron. Alleen personen uit die bee (familie,...red.) kunnen hoofdkapitein worden", verduidelijkt het lid dat zegt namens de familie te praten. Volgens hem weet Emanuels als geen ander dat de voorouderlijke geesten hem niet zullen bijstaan om gezag te verwerven in Santigron. "Hij behoort niet tot de mama-bee."

Hoofdbasya John Jackson ontkent dat Emanuels is benoemd tot hoofdkapitein. "Ik kan wel bevestigen dat hij is benoemd tot kapitein voor zijn verdiensten in de samenleving. Het dorp is hiervan op de hoogte gesteld." Wat de verdiensten zijn, is volgens Jackson een zaak die de granman regardeert. "Iemand mag op basis van verdiensten tot kapitein worden benoemd door het grootopperhoofd."

Emanuels is ook raadsadviseur van president Desi Bouters die Albert Aboikoni heeft beëdigd tot granman. Volgens het lid van de Kakai-bee heeft de cultureel antropoloog flink gelobbyd om Aboikoni tot grootopperhoofd benoemd te krijgen. "Om die reden heeft de granman hem beloond met de functie van hoofdkapitein." 

Emanuels, die zondag door zijn familie is ingewijd als kapitein, ontkent dat hij heeft gelobbyd voor Aboikoni. "De ingeslapen granman Belfon Aboikoni heeft hem aangewezen als zijn opvolger en dat heb ik telkens aangehaald." Hij zegt dat hij in 2016 door zijn familie is aangewezen als kapitein, na het overlijden van zijn oom die deze functie bekleedde. Echter, hij heeft lang geweigerd.

"Toen Aboikoni me wegens mijn verdiensten wilde benoemen tot kapitein, heb ik afgestemd met mijn familie om de door haar aangewezen functie aan te nemen. De functie die ik heb gekregen van Aboikoni, heb ik aan mijn neef (Plein) gegeven", zegt hij. Edgar Plein is benoemd tot kapitein.

"Ook een politieke benoeming om het dorpsbestuur van Santigron te destabiliseren", zegt het lid van de Kakai-bee over de benoeming van Plein. Echter, Aboikoni-loyalist Jackson zegt dat Plein is voorgedragen door zijn bee om de kapiteinspost te bekleden die openviel na het overlijden van zijn oom.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina