Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Olievondst Guyana 'goed nieuws' voor Suriname

Dubbelslag olie-exploratie Guyanese kust 'goed nieuws' voor Suriname

07/02/2019 16:29 - Ivan Cairo

Kosmos-directeur Tom Fauria.

Kosmos-directeur Tom Fauria. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft in diepzee voor de Guyanese kust de elfde en twaalfde lucratieve aardolievoorraad gevonden. Bij de exploratieboringen te Tilapia 1 en Haimara 1 in de Stabroek-concessie zijn enorme voorraden gas- en aardolie aangetroffen, waardoor de totaal bewezen aardoliereserves in Guyana zijn gekomen op ruim vijf miljard barrels.

Voor zowel Staatsolie als Kosmos Energy is de jongste olievondst in het buurland "goed nieuws". Kosmos Energy is bezig met exploratieactiviteiten in het diepzeegebied voor de Surinaamse kust en Staatsolie maakt zich op om dit jaar tien proefboringen in ondiep water uit te voeren. Wat de jongste vondsten voor het staatsbedrijf interessant maken is dat één van de succesvolle boorputten naar verluidt op zo een vijf kilometer van de zeegrens met Suriname is aangelegd.

Dit jaar wordt in die omgeving een exploratieboring uitgevoerd door de buitenlandse maatschappij Apache Corporation Suriname. De proefboring zal rond mei-juli worden uitgevoerd in de Blok 58-concessie. Kosmos-directeur Tom Fauria zegt dat er tot nog toe heel weinig proefboringen zijn verricht in de diepzee van Suriname gericht op de commerciële voorkomens zoals die nu in Guyana zijn ontdekt. "Bij Kosmos blijven we voorzichtig optimistisch dat het exploratiesucces voor Suriname nabij is."

Fauria geeft aan dat de diepzee-exploratie in het Guyana/Suriname-bekken zijn gericht op het vinden van olie-ophopingen die offshore zijn "gevangen" in diepere reservoirs, waar hogere temperaturen en druk ervoor hebben gezorgd dat deze ophopingen hoogwaardige lichte aardolie zijn geworden. "Het enorme succes van de exploratie voor de kust van Guyana bevestigt het verkenningsmodel dat de basis vormt voor exploratie-inspanning van Kosmos voor de kust van Suriname."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina