Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aanstellen dc’s kort vóór verkiezingen

Aanstellen dc’s kort vóór verkiezingen geeft te denken

30/01/2019 08:14 - Naomi Hoever

Aanstellen dc’s kort vóór verkiezingen geeft te denken

Foto: gov.sr  

PARAMARIBO - Het benoemen van nieuwe districtscommissarissen een jaar vóór de verkiezingen wordt in politiek opzicht door critici gezien als het willen beïnvloeden van de stembusgang in mei 2020 door de regering. Politicoloog Hans Breeveld zegt echter dat de districtscommissaris (dc) als voorzitter van het hoofdstembureau in zijn district geen invloed kan uitoefenen op de verkiezingen.

Vorige week is Eric Grauwde beëdigd als dc, met standplaats Paramaribo Zuid-West waar nu Remy Pollack dient. Donderdag heeft de overdracht plaats. Twee weken terug is Wedperkash Joeloemsingh van Nickerie vervangen door Nisha Kurban-Baboe. Breeveld beschouwt het aanstellen van nieuwe dc's als werkverschaffing.

Toch stelt hij dat het waarom achter de aanstellingen gezocht moet worden. "Het ontslaan van een dc om deze vervolgens door te betalen kost het land veel geld. Ook het fenomeen waarbij districten worden opgesplitst ziet Breeveld niet zitten. In zijn optiek kan een commissaris niet worden aangesteld voor een ressort. "Nu heb je dc's die aan het hoofd staan van een district en weer anderen staat aan het hoofd van een ressort."

In het geval van uitgestrekte districten zouden volgens de politicoloog de districtssecretarissen bij het vele werk kunnen ondersteunen. In plaatst van de districten op te splitsen zou de overheid kunnen teruvallen op de oude districtsgrenzen. In 2017 is Wanica opgesplitst in Wanica Noord-West en Wanica Zuid-Oost, met als districscommissarissen Sarwankoemar Ramai en Audrey Hankers.

Acht jaar terug is Sipaliwini administratief opgesplitst in zeven bestuursressorten, omdat het onbestuurbaar was geworden vanwege de uitgestrektheid van het gebied. De districtcommissaris kon niet veel meer dan in Paramaribo te verblijven.

Met de opsplitsing wilde de regering de dc als hoogste lokale autoriteit gemakkelijk bereikbaar maken. Met deze stap is de drempel voor de vele verspreide gemeenschappen verlaagd. Burgers in het binnenland hebben vaker geklaagd dat de overheid te ver van hen verwijderd is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina