Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inzicht in diabetes in binnenland

Organisaties willen beter inzicht in diabetes in binnenland

29/01/2019 17:32 - Amanda Palis

Een medewerker van de Medische Zending geeft voorlichting te Powaka.

Een medewerker van de Medische Zending geeft voorlichting te Powaka. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Dorpelingen van Powaka wachtten zaterdag in het gemeenschapshuis rustig op hun beurt om onder meer hun body mass index (een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte), glucose en of bloeddruk te meten. Het initiatief is uitgegaan van Stichting One Stop Shop Suriname (OSS) en maakt deel uit van het project van de stichting om diabetes in het binnenland te inventariseren.

Er wordt samengewerkt met de Medische Zending (MZ), de grootste zorgverlener in het binnenland. Binnen het project zijn zestien programma's gepland in het gehele binnenland, waarbij 3.200 mensen bereikt moeten worden. "We willen graag weten wat de status van diabetes in het binnenland is en eigenlijk meer inzicht krijgen in deze ziekte in Suriname", vertelt Eric Leetz, marketingcoördinator van de OSS.

Hij legt uit dat het project drie jaar gaat duren. "Het is de bedoeling dat wij 1.600 mensen zullen volgen in hun diabetestraject, nadat wij voorlichting en behandeladvies hebben gegeven." De One Stop Shop hoopt met de verzamelde informatie een duidelijkere aanpak te kunnen uitstippelen. "We merken jaarlijks een toename van diabetes in Suriname. Het is duidelijk dat velen er nog een ongezonde levensstijl op na houden. Met de inventarisatie willen wij een landelijke aanpak opzetten om diabetes terug te dringen."

Binnen dit project hoopt OSS in het binnenland twee poliklinieken op te zetten, die alleen gericht zullen zijn op diabetes. "Mensen met deze ziekte moeten elk jaar gescreend worden en dat willen wij dichterbij de binnenlandbewoners brengen", aldus Leetz. Zijn organisatie houdt zich vooral bezig met het voorkomen van en informatie verstrekken over suikerziekte. Het project is de eerste grote activiteit van One Stop Shop en de Medische Zending sinds ze in 2017 een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina