Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zelfreflectie

COMMENTAAR: Zelfreflectie

26/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Zelfreflectie

 

PARAMARIBO - HET POLITIEKE SPEL is in alle hevigheid losgebarsten en overlopen zal ongetwijfeld weer de kop opsteken. Het meest opmerkelijke geval deze afgelopen week betrof Noreen Cheung die van de NDP naar de NPS was gegaan om vervolgens naar de VHP over te stappen. Ook over William Waidoe van de parlementaire fractie van Pertjajah Luhur lijkt onduidelijkheid te bestaan over zijn politiek voornemen.

Terecht of niet, het fenomeen overlopen is een kwestie die al heel lang speelt in de Surinaamse politiekvoering. Er wordt heel snel gescholden of getrapt tegen degene die een partij verlaat om zich aan bij een andere aan te sluiten. Toch is de vraag wat het motief is van de partijen die deze 'overlopers' met open armen ontvangen. Vragen zij zich af wat de meerwaarde is die zo iemand de partij zal opleveren of is het gewoon fijn om een politieke rivaal een hak te zetten? Want als het om meerwaarde gaat is het van belang te kijken wat de persoon die overloopt precies heeft betekend voor de partij die hij of zij verlaat.

Verder is het ook belangrijk de vraag te stellen of de partij gebruikt wordt als springplank of voorlopig politiek huis om te wachten op de volgende kans die betere perspectieven biedt. Een soort kansspel. In de achterkamerpolitiek die in Suriname gevoerd wordt, komt het heel vaak neer op posities. De overloper kiest de partij die de beste perspectieven biedt, het is net een soort oerdrift om in (politiek) leven te blijven. En natuurlijk kijken wij als gemeenschap naar de stappen die politieke toppers zetten in een soort bal masqué waaruit de ware politieke aard van de danser maar niet wil blijken. Te weinig beseffen wij dat politici en politieke partijen een reflectie zijn van het volk.

En dan komt de belangrijke vraag of wij eerlijk genoeg zijn onszelf te herkennen in dit gedrag. Kiezen wij als volk de partij die in landsbelang handelt, of gaan wij voor die individuele belangen? Kiezen wij de partij die ons een huis belooft of de partij die vooruitgang voor het hele land kan realiseren. Het verschil tussen die twee is levensgroot. Veel mensen kiezen voor de eerste optie omdat dat hen gelijk een tastbaar voordeel oplevert. Dat weten machthebbers ook. Ze spelen daarop in en beloven gouden bergen, maar hebben over langere termijn geen idee hoe het land aan te sturen. Ze voelen de noodzaak ook niet om het volk dat aan te bieden. Immers, u vraagt dat niet...

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina