Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Geen commentaar

COLUMN: Geen commentaar

23/01/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Geen commentaar

Ivan Cairo  

Als je in Suriname ooit lid bent geworden van een politieke partij, mag je deze nooit van je lang-zal-je-leven verlaten. Je mag je nimmer aansluiten bij een andere politieke organisatie. O wee, als je durft! Zelfs wanneer je je keurig per brief hebt afgeschreven, met de stille trom vertrekt, zonder tamtam te maken en zonder te schelden op de partij die je hebt verlaten, wordt dat je niet in dank afgenomen. Je wordt al snel uitgemaakt voor verrader, overloper of politieke hoer. Je wordt verguisd.

Kijk, als gewone leden of sympathisanten dat zouden doen kan je dat misschien nog door de vingers kijken hoewel dat gedrag afkeurenswaardig is. Maar wanneer partijvoorzitters of bestuursleden een vertrokken lid publiekelijk een natrap geven, is het niet moeilijk te begrijpen waarom sommige burgers zich niet willen aansluiten bij een politieke organisatie.

Sharmila heeft het geweten nadat ze, uit ontevredenheid met de behandeling die ze - naar eigen zeggen - in de VHP had gekregen, van de oranje olifant stapte en met paarse stanvaste ging spelen. De sneer- en smeercampagne en achterklap waren niet van de lucht. Sapoen werd door Somo de huid volgescholden nadat de kroonprins de wajangpoppen adieu zei. Kensie en Pollack kregen ook hun portie toen zij de frambo zagen doven en hun heil in Ocer zochten waar ze met open armen werden ontvangen. Nu is het de beurt van Asinga die DA'91 verruilt voor Bep en van Noreen die de NDP en NPS heeft verruild voor de VHP.

Surinaamse politici, inclusief partijleiders, schijnen niet met waardigheid te kunnen praten over een (bestuurs)lid dat hun partij verlaat. Ineens is Asinga geen aderlating. Waarom maakte DA'91 hem dan tot ondervoorzitter? Was het niet omdat hij een toegevoegde waarde voor de organisatie had of omdat een zekere potentie in hem was gezien? Of was hij slechts aanhangsel om de schijn van een bromkidyari en inclusiviteit te wekken? Ineens was Noreen volgens Greg "geen topper" nu ze naar de VHP is overgestapt terwijl ze in 2015 nog groots werd binnengehaald. Asinga en Noreen hebben netjes hun lidmaatschap opgezegd, publiekelijk geen enkel onvertogen woord over de partij geuit en toch krijgen ze een natrap. Waarom doen we dat?

Is het zo moeilijk te zeggen dat je het jammer vindt of betreurt dat de persoon om welke reden dan ook weggaat en hem/haar succes of geluk toewenst? Zijn we zo verbitterd? Nu beweer ik niet dat de wijze waarop sommige mensen hun partij verlaten om zich elders aan te sluiten altijd een schoonheidsprijs verdient, maar in beginsel dien je het besluit van betrokkene gewoon te accepteren. Als een lid naar een andere politiek huis verkast, dien je dat te respecteren en te accepteren. Just move on! Maar dat gezeik steeds van partijbonzen over een vertrokken politieke bondgenoot bezorgt me soms kotsneigingen.

Hoewel journalisten deze woorden nooit willen horen lijkt mij "Geen commentaar" een gepaste reactie als je in plaats van na te trappen niets anders weet te verzinnen, wanneer je door een verslaggever wordt benaderd om over het vertrek van een partijgenoot te praten.

Een ander geval waarbij ik me afvraag of dat zo moet is dat recente genattevinger door LC Media. Wanneer je al je eerdere analyses hebt gebaseerd op het enquêteren van mensen en er zelfs eentje met Maurice de Hond hebt gedaan, waarom ineens nu een andere methode? Gewoon wat demografische data en andere informatie bij elkaar harken en daaruit verregaande conclusies trekken zonder de kiezer - hét sleutelelement - te hebben geraadpleegd vraagt om niet al te serieus genomen te worden. Zelfs wanneer de conclusies misschien de werkelijkheid benaderen.

Het ware beter dat de zaak ook deze keer professioneel was aangepakt. Ik durf te wedden dat als je Greg en Angelic zou vragen om een reactie op de nattevingeranalyse je nu wél te horen krijgt: "Geen commentaar".

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina