Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Duidelijke bewijzen’ tegen verdachten drugsduikboot

‘Duidelijke bewijzen’ tegen verdachten drugsduikboot

22/01/2019 00:07 - Van onze redactie

‘Duidelijke bewijzen’ tegen verdachten drugsduikboot

Foto: Website KPS  

PARAMARIBO - Advocaten van verdachten in de mogelijk voor drugstransport bestemde gevonden semi-duikboot blijven proberen hun cliënten voorlopig op vrije voeten te krijgen. Maar even zovele keren weigert rechter Ingrid Lachitjaran dat. Ook officier van justitie Shanta Mahadew vindt dat alle acht verdachten in voorarrest moeten blijven.

Twee politiemannen die als getuige zijn gehoord, verklaarden dat het duidelijk is dat de semi-duikboot bedoeld was voor drugstransport. Dit kan worden afgeleid aan onder meer de constructie. "Het is geen pleziervaartuig. Het is niet luxe, heeft geen toilet en er is voldoende ruimte voor brandstof om lange afstanden af te leggen", verklaarde één van hen. Beide getuigen leggen een verband tussen de boot en een airstrip die tijdens het onderzoek is ontdekt.

Het vliegveldje in de Tibiti-savanna heeft een landingsbaan van ongeveer twee kilometer lang en vijf meter breed. Onderzoek van luchtvaartwaakhond Casas heeft uitgewezen dat de landingsbaan geschikt is voor éénmotorige vliegtuigen met een vrachtgewicht van ongeveer zevenduizend kilo. Vermoed wordt dat de drugs vanuit dat vliegveld met een vissersboot via de Tibitirivier naar de duikboot op de Coppenamerivier zou worden getransporteerd.

De airstrip was volgens de getuigen goed onderhouden en er waren ook duidelijke bandensporen van een vliegtuig te zien. Er zijn op het vliegveldje vier vaten kerosine, drie vaten gasoline en kruiwagens gevonden en niet ver daar vandaan is een klein kamp ontdekt. De politieagenten vermoeden dat daar drugstransporteurs logeerden. De afstand van de landingsbaan naar de Tibitirivier is ongeveer twee kilometer.

Zowel Kanhai als zijn collega Benito Pick was heel scherp in de vraagstelling aan de getuigen. Beide advocaten vinden dat er geen duidelijk bewijs is dat de verdachten bezig waren met criminele activiteiten en dat hun arrestatie vooral is gebaseerd op vermoedens. "Is het bouwen van een duikboot strafbaar?" vroeg Kanhai en antwoordde zelf: "Nee."

Lachitjaran daarentegen spreekt van "duidelijke bewijzen." Eén van de vrouwelijk verdachten was volgens haar kok voor de ploeg die bezig was met de bouw van de duikboot. De andere vrouw heeft voor iets meer dan 65.000 US dollar een graafmachine en de vissersboot gekocht. Daarnaast huurde ze een ponton voor 12.000 US dollar per maand en heeft ze voor duizenden SRD's diverse andere materialen gekocht.

Dit alles was bestemd voor de bouw van het vaartuig. Ook zijn bij haar paspoorten van andere verdachten aangetroffen. Eén van de mannen had de leiding van de bouwploeg, terwijl alle anderen hun eigen rol hadden. Twee verdachten in deze zaak zijn nog voortvluchtig. De zaak is uitgesteld naar 18 februari. Dan worden nog vier getuigen gehoord.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina