Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Daden parlement Venezuela ongeldig'

Venezuela: Leiderschap parlement ongeldig verklaard

21/01/2019 20:32

De voorzitter van het Venezolaanse parlement, Juan Guaido.

De voorzitter van het Venezolaanse parlement, Juan Guaido. Foto: EPA  

CARACAS - Het hooggerechtshof in Venezuela heeft het leiderschap van het parlement onwettig verklaard. Het parlement is de enige instelling in het land die in handen is van de oppositie, het noemde zelf de herverkiezing van president Nicolas Maduro voor een tweede termijn onwettig.

Het parlement, dat wordt voorgezeten door opposant Juan Guaido, "heeft geen geldig leiderschap, het handelt door zichzelf autoriteit toe te eigenen. Al zijn daden zijn ongeldig", aldus magistraat Juan Jose Mendoza aan de pers. Het hooggerechtshof, dat bestaat uit rechters die trouw zijn aan het regime van Maduro, herinnerde ook aan een arrest uit 2016 waarin is opgenomen dat het parlement schuldig was aan "minachting" voor het gerecht.

Het hoogste gerecht heeft ook de beslissing ongeldig verklaard van 15 januari om amnestie te verlenen aan militairen. Maandag werden 27 militairen opgepakt nadat ze in opstand zouden gekomen zijn tegen president Maduro. De oppositie riep bovendien op om woensdag op straat te komen om de installatie van een overgangsregering te eisen en de organisatie van vrije verkiezingen.

Indien op de vraag tot mobilisatie wordt ingegaan, wordt het de eerste grote manifestatie sinds die van 2017, waarbij meer dan honderd doden vielen. Aanhangers van Maduro hebben al tegenmanifestaties aangekondigd. Beslissingen van het parlement worden sinds 2016 systematisch geannuleerd door het hooggerechtshof.

Het parlement werd sindsdien praktisch gezien vervangen door een grondwettelijke vergadering die volledig bestaat uit getrouwen van het regime. Maduro legde op 10 januari de eed af voor het hooggerechtshof, en niet voor het parlement zoals de grondwet dat voorschrijft. HLN.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina