Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie focust dit jaar meer op synthetische drugs

Politie focust dit jaar meer op synthetische drugs

21/01/2019 09:22 - Ivan Cairo

Politie focust dit jaar meer op synthetische drugs

Foto: drugsnieuws.nl  

PARAMARIBO - Het Korps Politie Suriname (KPS) zal zich dit jaar zwaar richten op de invoer en distributie van synthetische drugs, met name xtc-pillen, maar de aanpak van cocaïne zal niet worden verwaarloosd. Inmiddels is al duidelijk langs welke route de synthetische drugs het land binnenkomen.

Duidelijk is dat de meeste synthetische drugs via de internationale luchthaven Suriname binnenkomen. "Hierbij gaat het niet om een specifieke luchtvaartmaatschappij, maar om de aanvoerroute", aldus de Hoofdinspecteur August van Gobbel, hoofd van de afdeling 'Bestrijding zware criminaliteit'. Om de instroom in te dammen zullen verschillende strategieën worden toegepast, zegt hij. 

De politieman wijst op het vernuft waarmee drugssmokkelaars te werk gaan. Van Gobbel is in zijn loopbaan drugs tegengekomen die verstopt waren in videocassettebandjes, in de wanden van kartonnen dozen, tussen compact discs, in fruit, voedsel, kruiden, specerijen, pimba en vloeistoffen. "Drugssmokkel is zeer lucratief en smokkelaars zijn heel inventief. Daarom is het zo moeilijk om iedereen te pakken. Zaken worden verstopt in dingen waar je het niet voor mogelijk zou houden."

In september vorig jaar stuitte de politie op een 'nieuwe' vorm van drugs. Het betrof vloeibare 'sukru' of 'crystal meth', verstopt in ampullen met daarop een afbeelding uit de bij kinderen populaire animatieserie 'Pokemon'. Vermoed wordt dat de doelgroep voor deze drug jonge kinderen is.

Van Gobbel beseft dat het KPS internationale hulp nodig heeft om drugsorganisaties aan te pakken. De samenwerking met onder meer Nederland zou worden geïntensiveerd om de drugsstroom vanuit Europa in te dammen. 

Volgens politieagenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie is er niet altijd een verdrag tussen twee landen nodig om te kunnen samenwerken bij de bestrijding van drugscriminaliteit. Suriname is namelijk partij bij enkele internationale overeenkomsten die dit regelen. waaronder het Inter-Amerikaans Verdrag (OAS-verdrag) met Guyana kunnen worden samengewerkt.

Substituut-officier van justitie Mirella van Dijk wijst op de verschillende vormen van rechtshulp. Op politieniveau kunnen korpsen van verschillende landen informeel informatie uitwisselen om elkaars opsporingsactiviteiten te ondersteunen. "Maar het moment dat je die informatie formeel gaat gebruiken, dan moet je die afdekken met een formeel rechtshulpverzoek", zegt ze.

Hoewel Suriname niet met alle landen een rechtshulpverdrag heeft, hoeft dat geen belemmering te vormen voor justitiële en politiesamenwerking. Met het OAS-verdrag als kapstok kunnen landen assistentie aan elkaar bieden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina