Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Indien fout nemen we verantwoordelijkheid'

'Indien fout zal Staatsolie verantwoordelijkheid nemen'

21/01/2019 07:56 - Terence Oosterwolde

'Indien fout zal Staatsolie verantwoordelijkheid nemen'

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Staatsolie is verbaasd dat het Boerencollectief Wayambo- en Gangaram Pandayweg op een persconferentie meermaals heeft gesteld dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaat in de milieuschade die het zou hebben veroorzaakt in Saramacca.

"Mocht blijken dat wij verantwoordelijk zijn voor de verstoorde waterhuishouding dan nemen we voor 100 procent onze verantwoordelijkheid en zullen we de boeren ook compenseren", garandeert Enid Bergval, manager Corporate Communication, desgevraagd tegenover de Ware Tijd

Hydroloog Perry van Leesten zei donderdag dat Staatsolie "geen interesse" heeft getoond in zijn onderzoeksrapport naar de in zijn woorden "niet rooskleurige" situatie. Bergval, die beaamt dat er een presentatie is gehouden, is kort daarover: "De methode waarop Van Leesten onderzoek heeft gedaan, supporten wij niet. Wij willen een meer wetenschappelijk onderzoek." 

Ze zegt dat haar bedrijf het samen wilde doen met de boeren en hen ook input heeft gevraagd, "maar die medewerking is ons geweigerd; we besloten het daarom zelf te doen, omdat wij een duurzame oplossing willen". In januari 2018 werd Ilaco ingeschakeld voor het onderzoek en het ingenieursbedrijf riep daarvoor de hulp in van hydroloog professor Buis. 

Bergval denkt dat "binnen nu en een maand" het onderzoek moet zijn afgerond en verwacht in maart rapportage. Dat het zo lang heeft geduurd, komt omdat het bedrijf geen nattevingerwerk wil doen. "We willen het goed doen en hebben het hele jaar door, tijdens alle jaargetijden, data verzameld."

Jason Bakker, woordvoerder van het boerencollectief, verweet Staatsolie tijdens de persconferentie "weigering om te corresponderen ondanks herhaalde pogingen". Zo zou het bedrijf in oktober 2018 een uitnodiging van de boeren voor een gesprek "in een ultieme poging de zaak op te lossen" naast zich hebben neergelegd. 

Bergval spreekt dit categorisch tegen. "Na juni 2018 is er geen correspondentie meer geweest. Ik weet het zeker!", aldus de manager, die bij de Legal Department alle correspondentie liet opgraven. "We hebben altijd met de boeren gesproken en er is heel veel correspondentie geweest over en weer … zeker vijftien brieven in de afgelopen twee jaar." 

Desgevraagd stelt Bergval dat Staatsolie altijd milieu- en sociale-effectenstudies doet conform Nimos-richtlijnen. "We zijn dat niet verplicht, maar doen het toch vanwege onze verantwoordelijkheid. Geen van die rapporten heeft toen uitgewezen dat activiteiten van Staatsolie negatieve effecten zouden hebben op de waterhuishouding", verzekert de manager. 

Het boerencollectief ziet dat anders en beweert dat de schade inmiddels is opgelopen tot tien miljoen US dollar. Ook dreigt advocaat Serena Essed met een megarechtszaak. Bergval beaamt dat de maatschappij als grote boom veel wind vangt, maar verduidelijkt direct dat Staatsolie niet het enige bedrijf is dat actief is in het gebied.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina